Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Ammóniamentesítés

Ammóniamentesítés
2021.08.01

A tiszta, illatos pelenkákért! Időnként azt érezhetjük, mintha a pelusokat nem mosná ki rendesen a mosógép, ennek gyakran az az oka, hogy a mai mosógépek már nagyon víztakarékosak, nem öblítik eléggé a pelenkákat. Ennek megoldása lehet az, hogy mosás előtt egy öblítőprogramot elindítunk, esetleg a pelenkát a levétele után vízben átöblítjük és úgy tesszük bele a vödörbe tárolásra (folt esetén ilyenkor érdemes a gall szappannal áthúzni a foltos részt, hogy dolgozzon rajta kicsit a vödörben).

De ha mégis előfordul a probléma, az orrunk jelzi, hogy itt valami nem stimmel, netán a nedvszívása romlott a pelenkáknak (ez szappan vagy mosószer lerakódását jelezheti a pelenkában) akkor a következő módszerrel lehet ammóniamentesíteni a textilpelenkáinkat:

Erre a folyamatra akkor is szükség van, ha a pelus elvesztette nedvszívó képességét, vagy gyakrabban pirosodik babapopsi, ilyenkor egy alapos ammóniamentesítés ráfér a pelenkákra.

A semlegesítést a textil pelenkabelsőkön végezzük, ha a külsőket is szeretnénk semlegesíteni, akkor ugyanígy kell eljárni, csak alacsonyabb hőfokon kell mosni a vízzáró réteg miatt (általában 40-60 fok a megengedett a pelenkakülsők esetében. Mindig ellenőrizd a gyári cimkén!).

1. Forró vizet engedünk a kádba/lavórba  jó zsíroldó mosogatószert (lehetőleg nem balzsamos), keverünk hozzá, tegyük bele egy éjszakára a pelusokat, áztassuk jó bő vízben. Ez a lépés a zsírtalanítást végzi el, pl. popsikrém maradékokat távolítja el a pelenkákból.

2. Mossuk ki mosógépben a pelenkákat minden mosószer nélkül a legmagasabb hőfokon. A betéteket lehet általában 90 fokon is, ha PUL vízhatlanos pelenkákat szeretnénk kezelni akkor inkább 40-60 fokon maradjunk. Hosszú programot érdemes választani, sok öblítéssel

3. Újra mosógép programot indítunk 60 fokon, de ezúttal mosószódával (kb. fél adagolópohárnyi elegendő, fel lehet oldani forró vízben) és egy kanálnyi Miofresh vagy Urlich fertőtlenítővel, majd szintén hosszú programot választva ha lehet. Mosási fázisban még meg is állíthatjuk a gépet 2-3 órára, hogy ázzanak még egy kicsit a pelusok.

Ezt a folyamatot akkor érdemes elvégezni ha gondunk van a pelusokkal, alapvetően, ha semmi gond nincs, nem szükséges. Tudni kell, hogy a mosógépek nem egyformák, s így egyik jobban kiöblíti minden mosásnál, másik kevésbé. Mosógépes szakemberekkel beszélgetve a mai gépek inkább már a fizikai rázással és minimális vízzel dolgoznak, így ez pelenkaszempontból gondot jelenthet. Ha gond van a pelusokkal akkor akár 2-3 havonta is végezhető az ammóniamentesítési eljárás. 

A mosógépek tisztán tartása is fontos, abban is vannak mosószeres, öblítős lerakódások. Emiatt időnként ajánlott magas hőfokon mosni egyet ruha nélkül (a dobban) úgy, hogy beleöntünk a mosószer-adagolóba egy fél üveg ecetet, vagy mosógép tisztító tablettával.

Fontos még a pelenkák élettartama szempontjából a tárolás hossza. Nem érdemes a pelenkákat 2-3 napnál tovább állni hagyni a vödörben, mert az élettartamukat jelentősen csökkentheti!

mamamibolt.hu

Ammóniamentesítés, pelenka fertőtlenítés, pelenkák kezelése, mosható pelenka

Még több cikk a blogon: http://mamamibolt.blogspot.hu/search/label/pelenka

How to Wash your Cloth Nappies - Simplified – My Cotton Drawer