Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Szűrés

Mosható pelenkák

A mosható pelenka, vagy textilpelenka modern változatai nem csak a babának tisztább és jobb érzés, de a Földnek és a pénztárcának is. A Mamamibolt óriási választékkal, tanácsadással segít a választásban. A legegyszerűbb pelenkakülső és prefold pelenkától az egészen modern pelenkarendszerekig.

Milyen pelenkát válasszak?

 Mosható pelenkák és pelenkarendszerek

Ha már ezt olvasod, biztosak vagyunk benne, hogy fontos számodra a környezetvédelem, a baba bőrének természetes megóvása, a popsi szellőzése, de az is lehet, hogy leszokóban vagytok és textilpelenka segítségével szeretnétek hamarabb szobatisztává válni. Mindenesetre örülünk, hogy itt vagy, a jövő nemzedéke nevében is!

Sok szempontból a legjobb választás a textil pelenka, mosható pelenka, vagy mosipelus, ahogy sokan nevezik.

 

Mosható pelenka előnyei

A mai modern mosható pelenkák már nyomokban sem hasonlítanak a régi pelenkákra, használatuk egyszerű, kényelmes, ugyanúgy tépős rögzítéssel könnyedén feladhatóak és levehetőek, mint az eldobható társai. A nagy dolgok felfogására vékony papírréteget teszünk a pelenkába, ami aztán a wc-ben vagy a kukában landolva könnyíti meg a kezelést. Legfontosabb előnye a kisbaba bőrének védelme (nem tartalmaz vegyszereket, ragasztót, mint az eldobhatók), szellőzik és puha, finom textilből készül. Nem elhanyagolható az anyagi előnye is, kb fél év alatt térül meg az ára, bár a készlet összeállítása a nagyon gazdaságostól a luxus kategóriáig is terjedhet.

Legmeghatározóbb előnye azonban az, hogy babánként 1 tonna többszáz év alatt lebomló hulladéktól mentitek meg a Földet, ha a mosható pelenka mellett dönt a család. Emellett az eldobható pelenka gyártás során felhasznált víz és energia is jóval nagyobb terhet ró a környezetre, mint a pelusok mosása. 

Nagy előny még, hogy általában a szobatisztaságra váltás is könnyebben és hamarabb megy. Ehhez leszoktató pelenkák nyújthatnak segítséget.

Cikkeink között több tudományos kutatás eredményeiről is beszámolunk a pelenkázás témában, s ami a fiús szülőket leginkább érdekli, az az eldobható pelusban mérhető magasabb hőmérséklet nemzőképességre gyakorolt hatását elemző cikkünk. 

Gyakorlati tudnivalók:

Ahhoz, hogy legyen elengedő váltás pelenka, elegendő darabszámú pelenkára lesz szükség. Ez típustól függően kerül megállapításra, de alapvetően 18-24 darabbal érdemes számolni. A leggazdaságosabb az 5-6 pelenkakülső + 18-24 db prefold (tetra) pelenka. A legegyszerűbb pedig a pelenkaszettek vásárlása. Kérd a mamamiboltos lányok segítségét a szettek összeállításában. 

Egyszeri nagyobb beruházást igényel, de fél év alatt megtérül. (Eldobható pelenkából akár 4-500ezer forintot is költünk szobatisztaságig). A mosható pelenkák kialakításuknak köszönhetően újszülött kortól akár a szobatisztaság eléréséig használhatóak, így hosszú távon mindenképpen megtérül a legdrágább típus is. Ha kistestvér születik, akkor pedig már szinte semmibe sem kerül a pelenkázás.

A mosás előtt gondoskodni kell a levett pelenkák tárolásáról. Ez lehet vödör, vagy vízhatlan pelenkazsák is. Mosószer kíméletes legyen és öblítőt is kerüljük. Hasznos lesz nagyon a folttisztító só és a gall szappan is! 2-3 naponta kell mosni egy adagot, sok belső szárítóban is szárítható. A pelenkázás kiegészítőket ebben a kategóriában találjátok.

 

Mosható pelenka összetétele

A mosható pelenkák egy vízhatlan külső részből és egy ebbe helyezhető nedvszívó belső betétből állnak. Mindkét rész mosható és nagyon egyszerűen lehet ki-be tenni a betétet. Számos anyagminőséget találtok a választékban, leggyakrabban a pamut, kender és bambusz kerül felhasználásra, remek nedvszívásuk miatt.

Találtok gyapjú pelenkakülsőket is, amelyek a legtermészetesebb és legszellőzőbb vízhatlan réteget biztosítják a nedvszívó réteg felé.

A Pelenkakülsők kategóriában találjátok a vízhatlan külsőket, amiket a nedvszívó textil pelenka felé helyezünk.

Havonta ingyenes előadás a Mamamibolt debreceni üzletében az érdeklődők számára! Keresd facebook eseményeink között!