Mamami Podcast

Népszerű témáink
Anyaság
Bába
Babakelengye
Hordozás
Nevelés, játék
Szoptatás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

#19 Kiss Verus, a Császárvonal egyik alapítója beszélt arról, hogy a császármetszés nem ér véget a varratszedéssel. Arra tette fel az életét, hogy segítsen a hasi úton szült édesanyáknak.


 

#18 Apró lépések a tudatos életmód felé sorozatunkban, Váradi Zoltán, a Természettár életrehívója segít nekünk abban, hogy egyszerűen, lépésről lépésre építsük be életünkbe a tudatosabb életmódot. A mamamis anyukáknak mindig fontos volt a környezettudqtosság, a 15 éve létrejött mamami fórum alap témája is a mosható pelenkázás és a zero waste volt. Azóta sok év telt el és bár mondhatjuk, hogy a környezetünk érdekében nagyobb léptékű változásokra van szükség, mi mégis hisszük, hogy bolygónk védelmére, minden apró lépés számít. A harmadik adásban a komposztálásról és annak fontosságáról beszélgettünk.


 

#17 Apró lépések a tudatos életmód felé sorozatunkban, Váradi Zoltán, a Természettár életrehívója segít nekünk abban, hogy egyszerűen, lépésről lépésre építsük be életünkbe a tudatosabb életmódot. A Mamamis anyukáknak mindig fontos volt a környezettudatosság, a 15 éve létrejött Mamami fórum alap témája is a mosható pelenkázás és a zero waste volt. Azóta sok év telt el és bár mondhatjuk, hogy környezetünk érdekében nagyobb léptékű változásokra van szükség, mi mégis hisszük, hogy bolygónk védelmére, minden apró lépés számít. A második adásban a veszélyes hulladékokról és a sütőolaj helyes feldolgozásáról beszélgettünk.


 

#16 Apró lépések a tudatos életmód felé sorozatunkban, Váradi Zoltán, a Természettár életrehívója segít nekünk abban, hogy egyszerűen, lépésről lépésre építsük be életünkbe a tudatosabb életmódot. A mamamis anyukáknak mindig fontos volt a környezettudqtosság, a 15 éve létrejött mamami fórum alap témája is a mosható pelenkázás és a zero waste volt. Azóta sok év telt el és bár mondhatjuk, hogy a környezetünk érdekében nagyobb léptékű változásokra van szükség, mi mégis hisszük, hogy bolygónk védelmére, minden apró lépés számít. Az első beszélgetésben a helyes szelektív hulladékgyűjtésről beszélgettünk.


 

#15 A perinatális időszak érzékeny szakasz. A kisbaba megszületését követően, az új családnak sok új helyzetben kell helytállni, a régi rend elvész, alakulóban az új, ehhez viszont idő és türelem kell a babánk felé, párunk felé, magunk felé. Érdemes mindig emlékeztetni magunkat, hogy ezt a változást mi szerettük volna és tudtuk, hogy nem lesz könnyű. Most itt vagyunk és megpróbáljuk beleengedni magunkat ebbe az életszakaszba. De hol is vagyunk igaziból? Erről beszélgettünk Ferenczi Gabi dúlával, perinatális szaktanácsadóval.


 

#14 A beszélgetésben, Dr. Ádám Borbála neonatológussal több egyeszerűnek tűnő kérdést járunk körül. Kell-e mérni a babákat szoptatás után? Kell-e vízzel itatni a kisbabát szoptatás mellett? Mit tegyünk, ha nem sikerül a szoptatás? Szabad-e szoptatni, ha betegek vagyunk? Sok más kérdésre is választ kapunk, tartsatok velünk!


 

#13 Adásunk vendége Péterfy Bori énekesnő, színésznő. Színészként a Krétakör Színháznak, majd az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház tagja volt. Az elmúlt időszakban a színpadi szerepeken túl, filmekben is láthatjuk. 15 éve pedig a Péterfy Bori & Love Band énekesnője. Életéről, történetéről, a nemrég megjelent Borikönyvben olvashatunk. Öröm és hála, hogy az Anyastaféta kérdései mentén, picit betekinthetünk a "színpad" mögé és anyai oldaláról is ismerkedhetünk vele.


 

#12 Görbicz Adria független bába tudományos pályáról érkezett a szüléskíséréshez. A bábaság számára életforma, sose tudja, mi fog történni holnap. Műsorunkban őszintén mesél arról, hogyan élte meg a kötelező kórházi gyakorlatát, de azt is megtudjuk tőle, a bábaságon belül mi is az ő útja.


 

#11 Osztheimer-Kökény Cintia független bábát már a gyermekei születése előtt is érdekelte a szülés-születés témaköre. Először a dúlaképzőt, majd a szülésznő szakot végezte el, 2021-ben lett bába. Mentorától az alábbi mondatot kapta útravalóul, amibe a mai napig gyakran kapaszkodik: "majd átmegyünk a hídon akkor, amikor odaérünk"


 

#10 A Mamamibolt támogatásával létrejött Születés hete alkalmán, Tatár Mariannával, a Mamamibolt megalapítójával beszélgettünk arról, hogy hogyan állitsuk össze tudatosan a babakelengyénket, mik azok a kiegészítők, melyekre szükségünk lesz és amikkel nem nyúlhatunk mellé.


 

#9 Lánygyermekként nem kísérjük az anyukánk, a szomszéd asszony, a nővérünk szüléseit, ezzel pedig szépen lassan elkopik, elvész belőlünk az a mindennapi tudás, ami megerősíthetne abban, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, amit mi is meg tudunk csinálni, hiszen annyi nő az elődeink között már végig élte az anyává avatás folyamatát. Az ősi tudás, az alapvető bizalom viszont minden nőben kódolva van, így a ránk ömlő információ áradat ellenére, hisszük, hogy megtalálható a számunkra elfogadható, hiteles út.


 

#8 A világ legboldogabb pillanata lehet, amikor egy nő megérzi, gyermeket vár. A pillanat tökéletessége és a kezdeti eufória után elindul a gyermekvárás útján, amely egyre több tudást és tudatos készülést igényel ma a nőktől. Sok esetben „csak” a szülésig terjed a figyelem, pedig érdemes készülni az azt követő életszakaszra is, így például a szoptatásra is, ami a sok-sok öröm mellett, rengeteg anyuka számára küzdelem.

Ha megfigyeljük, a hagyományos társadalmakban nem túlzás, hogy egy egész falunyi segítséget kap az anyuka. A túlélésük múlik azon, hogy az anyuka tudja-e szoptatni a babáját, így nagyon támogatóak a kismamával és ez által a babával. Az élet természetes rendje a szoptatás, így itt már kiskorban és felcseperedvén is látják a lányok, hogy hogyan kell szoptatni, találkoznak az esetleges problémákkal és ellesik a megoldási praktikákat.

A mi társadalmunkban a folyamat, hogy látunk más anyukákat szoptatni, sajnos nem természetes, ennek ellenére, amikor friss anyukaként a karunkban tartjuk a gyermekünket, mindenki elvárja tőlünk, hogy egyből tudjuk, hogyan is kell ezt csinálni. Mindenki megnyugtatására írom, hogy ez NEM ÍGY VAN. A szoptatás folyamatát gyakorolni, tanulni kell. Van, akinek ez gyorsabban megy és van, akinek lassabban, de mindenki meg tud érkezni ebbe az állapotba, ha minden körülmény adott.

A szoptatás tökéletes segítője a babahordozás. Amikor első vagy többedik gyermekünk megszületik, szintén jó sok kérdés van bennünk, ha igény szerint szeretnénk szoptatni gyermekünket. Hogyan lehet kivitelezni a több órás szopizást ha ott van a nagyobb? Hogyan főzöm meg az ebédet, hogy tudjon a nagyobbik gyerkőc is enni? Egyáltalán hogyan adom oda neki az ebédet, ha a kicsi folyamatosan szopizik? Hogyan megyek érte az oviba, mikor tudunk játszani? Ezekre a kérdésekre nekünk a babhordozás tökéletes megoldást nyújtott.

 


 

#7 Az Anyastaféta adás vendége ezúttal Horváth-Boros Klára gasztroblogger, akit a legtöbben Kálci néven ismerünk. A beszélgetésből kicsit jobban megismerhetjük a receptek mögött megbújó háromgyermekes édesanyát is.


 

#6 Béres Edina, független bába sokáig Geréb Ágnes mellett dolgozott, több év “civil” foglalkozás után végül diplomás szülésznő, majd bába lett. A család után a legfontosabb dolog az életében a bábaság. Béres Edinával Somló-Bakos Dalma beszélgetett.


 

#5 A Mamami podcast adásában a gyermekrajzokról beszélgettünk. Izgalmas és sajátos önkifejezési mód, ami szavak nélkül megmutatja, hogy mi az, ami éppen foglalkoztatja gyermekeinket és milyen érzésvilág van bennük az adott rajz születése idején. Deliága Éva tanácsadó szakpszichológus, aki gyermekekkel való munkája közben, a legtöbb alkalommal, a gyermekrajzokat is segítségül hívja, vállalta felkérésünket és együtt beszélgethettünk a gyermekrajzok világáról.


 

#4 Anyastaféta adásunk vendége, Huzella Júlia színművésznő, aki korábban játszott a Katona József Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, és több független társulatban. Jelenleg, több darab mellett, az Anya-e vagy?! nagy sikerű előadásban láthatjuk. Két kislány édesanyja. Öröm és hála, hogy elvállalta felkérésünket és anyasága mentén, beszélgettünk érzésekről, gondolatokról, mindennapokról.


 

#3 Vass Gabriella független bába volt a Bábastaféta podcast első vendége, akivel egy igen személyes hangvételű beszélgetésben tértünk ki arra, mitől lesz valaki jó bába, és milyen érzés volt a saját lányának a szülését kísérni. Ha tetszik a beszélgetés, iratkozzatok fel csatornánkra, illetve hálásak leszünk, ha adásunkat eljuttatjátok a téma iránt érdeklődő ismerőseiteknek is.


 

#2 Anyák napja alkalmából egy rendhagyó Anyastaféta podcasttel jelentkezünk. Ezúttal nem egy anyuka, hanem egy apuka nézőpontjából beszélgettünk az Anyastaféta kérdései mentén. Hálásak vagyunk, mert Szél Dávid pszichológus, az Apapara oldal bloggere, a Túl a parán, az Apapara és a Tabuk és dilemmák könyv szerzője elfogadta felkérésünket és együtt gondolkodhattunk a gyermeknevelés ágas-bogas kérdéseiről. 


 

#1 Az Anyastaféta podcast első vendége, Németh Juci énekes és riporter, aki beengedte a mamami.hu stábját az anyai életterébe, így alaposan átbeszéltük anyává válásának történetét, édesanyaként való kapcsolódását a természethez és a világhoz és beavatott minket a gyermekneveléssel kapcsolatos gondolataiba is.