Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Babahordozás télen és nyáron

Babahordozás télen és nyáron
mamamibolt
mamamibolt
2021.07.27

Tippek, tanácsok a téli-nyári öltözködéshez.
Sok anyuka félelme a hordozás kapcsán az időjárás. Nyáron attól tartanak az emberek, hogy túlságosan összemelegszenek a babával, télen pedig a sok ruhában való hordozás riasztja meg a szülőket. Ám mindkét esetben az a tapasztalatunk, hogy nagyobbak az aggályok, mint amennyire valójában tartani kéne ezektől a dolgoktól, ugyanakkor meg számos praktikus  áll a rendelkezésünkre, amikkel valóban nem akadály, ha esik, ha fúj.

A meleg nyári napokon sokan úgy képzelik el a hordozó felvételét benne a babával, mintha egy pulóverbe kellene belebújniuk. Pedig erről szó sincs. A két test egymáshoz közel átveszi egymás testmelegét, és nem melegítik egymást tovább. Nagy kánikulában akár nem is kell egy pelenkán kívül más ruhát a babára adnunk, hiszen a kendő,  hordozó legalább egy rétegben betakarja. Sőt, ha hordozókendővel az úgynevezett bikini kötésben hordjuk gyermekünket a hátunkon, akkor akár az anyának is elég pusztán a kendő (már ha nem olyan helyre indulnak, ahol le szeretné venni a babát), ilyenkor a kicsik nyugodtan élvezhetik a bőr a bőrhöz kontaktust, ami egy rendkívül megnyugtató dolog számukra, meg persze számunkra is. Ugyanakkor a nyári napokon is jól eshet egy esti vagy egy kora reggeli séta, ha nem a legnagyobb melegben mozdulunk ki otthonról, nem jelenthet problémát az időjárás ebben az évszakban sem. Melegben azért érdemes egy könnyű, vékony hordozót választanunk, ha megtehetjük, hogy több hordozóra is beruházunk, akkor érdemes selyem tartalmú hordozókendőt vásárolnunk, mivel az kellemesen hűsít, vagy léteznek kimondottan vékonyabb, szellősebb kendők is. Hasznos kiegészítő lehet még nyáron a lábmelegítő, ha a nap előrehaladtával hűvösebbre fordul az idő, de nem szeretnénk kivenni a babát a hordozóból, mert például elaludt, akkor csupasz lábszáraira nadrág helyett egyszerűen felhúzzuk a lábmelegítőt. Sőt, ugyanígy a karjaira is húzhatunk egy párat pulóver helyett. Télen a hideg ellen több megoldás is létezik. A legkényelmesebb a közös hordozókabát, vagy hordozós pulóver viselete. A hordozókabát alá befér a szülő és a baba is egyszerre, kifejezetten hordozáshoz készített meleg téli kabátok ezek, hordozhatunk bennük elöl és hátul egyaránt. Csinosak, vízhatlanok, kapucni tartozik hozzájuk, és hordozós korszak után a plusz betét nélkül is használhatók tovább. Ilyen hordozókabátjai vannak például a MAM-nak, de az első pár hónapban akár kismama kabátunkat is használhatjuk hordozáshoz, vagy egy nagyobb kabátot alakíthatunk át magunknak, ha ügyesek vagyunk.

Sokan a közös kabát helyett jobban szeretik a hordozótakarókat. Elől hordozáskor akár már a pólóra, pulóverre felvehetjük otthon a babát a hordozóval együtt, őt sem kell egy pulóvernél jobbam beöltöztetni, és aztán csak a babára húzzuk a hordozótakarót, mi pedig belebújunk a kabátba. Nem baj, hogy nem tudjuk összecipzárazni magunkon, mert a hordozótakaró a mi nyakunkat, vállunkat is takarja, melegíti. A hordozótakarók természetesen hátul hordozáskor is nagyon egyszerűen használhatók, mikor a gyerekek már szeretnek a karjukkal hadonászni, esznek, játszanak séta közben, karjuk nincs leszorítva.  A hordozótakaró nagyon praktikus azoknak is, akik sokat járnak tömegközlekedéssel. Egy fűtött buszon, villamoson nem kell levennünk a gyereket, hogy levetkőztessük, egyszerűen csak levesszük a hordozótakarót róla, és nem fog kimelegedni. De kihasználhatjuk ezeket a takarókat másképpen is, betakarhatjuk vele a gyerkőcöt a babakocsiban, vagy a bicikliülésen is. Mivel a babák kifejezetten nem szeretik, ha öltöztetik-vetkőztetik őket, ezért ha minél egyszerűbben megoldható a téli öltözködés, annál jobb. A hordozás során mi magunk nagyon jól melegítjük gyermekünket a már fentebb említett módon, átvesszük egymás hőmérsékletét, így ha a hátuk jól be van takarva egy megfelelően vastag réteggel, nem fognak fázni. Mind a közös kabát, mind a hordozótakaró nagyon praktikus megoldást jelentenek, nem kell különösebben alájuk öltöztetnünk a babát, magunkra vesszük őket a hordozóban, rájuk tesszük a hordozótakarót egy pillanat alatt, vagy együtt belebújunk a kabátba, és máris útrakészek vagyunk.

Hasznos kiegészítőket az átmeneti időszakra is találunk bőven, sőt, sokszor egyszerűen csak kigomboljuk a hordozótakarónk vagy kabátunk bélését, és máris átmeneti kabátkánt használhatjuk azt.

A hordozós pulóver pedig kimondottan az őszi és a tavaszi napok öltözéke, akár csak a hordozós kabátban, ide is befér szülő és baba egyszerre, így nem kell külön öltöztetnünk a gyermeket és magunkat is, majd a meleg ruhában elkezdeni a hordozókendő kötését, hanem szépen nyugodtan felvesszük a hordozót, aztán együtt belebújunk a pulóverbe.

Az egész év hasznos kiegészítői a lábmelegítők. Nyáron nadrág helyett, tavasszal, ősszel a zokni meghosszabbításaként, hogy a ne legyen szabadon a boka körüli rész, ahogy a nadrág felcsúszik a hordozóban (vagy a babakocsiba beülve), télen pedig harisnya helyett egy plusz rétegként, ami viszont a babán maradhat pelenkacsere alkalmával, így nem kell teljesen levetkőztetnünk a kis lábait. Sok kisgyerek szereti magáról lerúgni a cipőcskéjét, de a lábmelegítőket ráhúzhatjuk a cipő sarkára is, így az már odafogja a lábukhoz annyira, hogy nem tudják magukról lerúgni. A téli ruházat része még a cipő és csizma is, ami mind hordozáskor, mind babakocsiban jó melegen kell, hogy tartsa a baba lábát.

A babasapka is mind a négy évszak fontos kiegészítője, télen a hideg ellen véd, nyáron a tűző nap ellen, tavasszal és ősszel pedig a szél ellen. Hordozáskor érdemes olyan sapkát választanunk, amit meg tudunk kötni a baba álla alatt, vagy bebújós "űrhajós" fazonú, mert ezt is különösen szeretik levenni magukról, és akár el is dobhatják anélkül, hogy éppen észrevennénk, különösen háti hordozáskor.

Sok anyukának kényelmetlenné válik a válltáska hordozáskor, a hordozó pántjai mellé már nem fér el a válltáska pántja, folyamatosan lecsúszkál, stb. Ilyenkor nagyon praktikus az övtáskák viselete, amelyeket kifejezetten hordozásra, gyerekes anyukáknak terveztek, nagy zsebeikben elfér a pelenka és a törlőkendő is a kulcs és a telefon mellé. Mikor pedig a kismotor váltja fel a babahordozót, a válltáska továbbra is lecsúszkál, mikor le kell hajolnunk a gyerkőc mellé, aki fel-felkéredzkednek, és ölben visszük át a zebrán, stb., így ezeket az övtáskákat a későbbiekben is jól ki tudjuk használni.