Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Bőrkontaktus

Bőrkontaktus
mamamibolt
mamamibolt
2021.08.01

Születés utáni bőrkontaktus által csökkenhet a csecsemőhalálozás 36 %-al
7 baba ül vízzel teli fürdető vödörben babamasszázs óra után amit fiatal anyukáknak tartottak 2009 március 24-én a Haarlem-től 17 km-re fekvő IJmuiden-ben. Ezzel a pihentető fürdéssel az anyaméhbeli környezetet igyekeznek megteremteni a csecsemőnek és az ott tapasztalt melegséget, kényelmet.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health és a Boston Children's Hospital legújabb kutatása szerint a bőrkontaktus csökkentheti a csecsemőhalálozást a kis súllyal született babák esetében. A kis súllyal született csecsemők különösen gyengék életük első hónapjában ezért a kutatók támogatják a bőrkontaktust, ami kenguru módszerként (KMC) is ismert, főként a fejlődő országokban ahol a hagyományos kezelések széles körben nem elérhetőek.

Évente 4 millió gyermek hal meg életük első hónapjában világszerte a Harvard T.H. Chan School of Public Health sajtóközleménye szerint. Általánosságban az egészségügyi berendezések, mint az inkubátorok eredményes szolgálatot nyújtanak a veszélyben lévő újszülötteknek, azonban ezek a berendezések kevésbé ismertek a szegény és középszegény országokban. Ezekben az országokban a csecsemőhalálozás 99 %-a a megfelelő berendezések hiányának a következménye.

Míg a kenguru módszer különösen hasznos az alacsony születési súlyú újszülöttek esetében olyan helyeken, ahol az orvosi erőforrások korlátozottak, a fejlett és fejlődő országok egyaránt azirányba haladnak, hogy a kenguru módszert általánossá tegyék, mint valamennyi Chan, a Harvard Chan School oktatója és a Boston Children's Hospital dolgozója.

A kutatók 124 különböző, 2000 és 2014 között publikált tanulmányt vizsgáltak meg, melyek a bőrkontaktussal, mint a kenguru módszer egyik fontos elemével foglalkoztak.

A tanulmányok némelyike további kiegészítő gondozási gyakorlatokat mint a szoros utánkövetés és a szoptatás is belevettek a saját kenguru módszer definíciójukba.

A módszer 36%-kal csökkentette az halandóságot és 47%-kal a súlyos fertőzés kockázatát a 2000 grammnál alacsonyabb születési súlyú újszülöttek körében.

Ráadásul azok az újszülöttek, akiket édesanyjuk a kenguru módszer szerint gondozott magasabb oxigénszinttel rendelkeztek valamint alacsonyabb fájdalmi értékekkel és fejkörfogat növekedéssel. A kenguru módszer több mint 50%-kal növelte a kórházi elbocsátást követően a szoptatás valószínűségét is.

Az eredmények konzisztensek voltak mind az alacsony- közép- és magas-jövedelmű országokban.

Azoknak a csecsemőknek, akik egy órát töltöttek bőrkontaktusban szüleikkel, alacsonyabb volt a stresszintjük, aminek következtében a légzésük és a szívverésük stabilabbá vált, és javult az emésztésük etetés után. Az anya mellkasa melegebb, mint a test más részei, így megóvja az újszülöttet az egészségügyi kockázattal járó lehűléstől. A csecsemők az anya normál baktériumflórájához is hozzájuthatnak a bőrkontaktuson keresztül, amely elősegíti a fertőzések megelőzését.

A bőrkontaktusról szóló korábbi tanulmányok kitértek az anyára gyakorolt pozitív hatásról is. A Medical News Today beszámol arról, hogy a bőrkontaktusos módszer alkalmazását követően, csökkent az anyák stresszintje, amelyet a csecsemőtől való elválasztás okozott, és pozitívabb volt az anyák általános tapasztalata az újszülött intenzíven tartózkodásuk alatt.

Az egészségügyi szakemberek egyre több bizonyítékkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a bőrkontaktus csökkenti a szülői stresszt, amelynek segítségével javul a kötődés, az egészség, az érzelmi jólét és a szülők közötti kapcsolat, valamint a szoptatási mutató is emelkedik, amint azt Natalia Isaza, a kutatás vezetője megjegyezte. Isaza hozzátette, hogy ez az egyszerű gyakorlat mind a szülők, mind az újszülött számára jótékony hatású, ezért minden újszülött intenzív osztályon támogatni kellene.

Forrás:

http://www.ibtimes.com.au/post-birth-skin-skin-contact-reduces-36-infant-deaths-1495810#.VoMyCxQcYeI.twitter

By Donald Acosta