Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

6 tipp, hogyan segíts kisbabádnak fogzási időszak alatt az alvásban

6 tipp, hogyan segíts kisbabádnak fogzási időszak alatt az alvásban
mamamibolt
mamamibolt
2022.05.27

A fogzás elkerülhetetlen része a kicsi fejlődésének, amely a baba életének első 6 hónapjában kezdődik, és akár 3 éves korig is eltarthat. Ez a hosszú és fárasztó folyamat sokszor nagyon nyugtalanná teheti a kisbabákat, és gyakran a pihenés és alvás időben még rosszabb a helyzet, amikor már nincs annyi zavaró tényező.

Mit tudunk tenni ilyenkor?

Összegyűjtöttünk Neked hat trükköt, amik segíthetnek a kisbabádnak az elalvásban fogzás alatt.

De mik is a fogak kitörésének tünetei?
Amikor a babák elkezdik a fogzást, még mielőtt a fogacskák megjelennének, vannak bizonyos gyakori tünetek, amelyeket megfigyelve, tudhatjuk, hogy a baba fogai elkezdtek kibújni:

  • Az irritált és fájdalmas íny miatt sokszor fel-felsírnak
  • Mindent harapdálnak, rágcsálnak, hogy csillapítsák a fájdalmat
  • Fokozott nyáladzás
  • Az íny gyulladt és érzékeny
  • Nem fogadja el az ételt
  • Nehezebben alszik el, sokszor ébred

Bár gyakran lehet hallani, de fontos tudni, hogy a fogzás NEM okoz lázat vagy hasmenést. Ha gyermekednél ezek a tünetek jelentkeznek, érdemes felkeresni a gyerekorvost.

Tippek a fájdalom enyhítésére és az alvás könnyítésére:

1. Rágókák

Amikor a babák elkezdenek mindent a szájukba venni, itt az ideje, hogy adjunk nekik valamit, ami valóban neki való: egy rágókát. Az ideális rágókának többféle textúrája van, és biztonságos, rugalmas anyagokból, például természetes gumiból készül. A különböző géllel töltött rágókákat, vagy bármilyen műanyagból készült játékokat, amik könnyen kiszakadhatnak, eltörhetnek, érdemes inkább elkerülni.
Az ilyen típusú babajátékoknak számos egyéb előnye is van, például a baba érzékszerveit stimulálva, elősegíti azok szenzomotoros fejlődését.

2. Ínymasszázs

Ha a baba ínye irritált és fáj, próbáld meg finoman megmasszírozni, enyhe nyomást gyakorolva az ínyre. Egyszerűen dörzsöld végig az ujjad a baba ínyén, miközben fekszik, ügyelve arra, hogy előtte mindig alaposan moss kezet.

3. Lágy és hideg ételek

Kínálj a babának hideg, lágy ételeket, például almaszószt, joghurtot, hideg gyümölcs- vagy zöldségdarabkákat. A hideg segít csökkenteni az íny duzzanatát, és kicsi megkönnyebbülést nyújt a babának.

4. Figyelj az arc tisztántartására

A fogzás során fellépő túlzott nyálzás is kellemetlenséget okoz a babáknak, a nedves arc vagy ruhák kiütéseket okozhatnak, amik csak még tovább fokozzák az éjszakai nyugtalanságot, kényelmetlenséget. Ügyelj rá, hogy a baba arca, amennyire csak lehet, mindig legyen száraz, használhatsz előkét, ami nem engedi, hogy a baba nyála átáztassa az alatta lévő ruhákat. Ezeket könnyen tudod többször is cserélni, nem kell az egész gyerkőcöt átöltöztetni.

5. Állíts be alvási rutinokat

Az alvási rutin segít a babáknak, hogy könnyebben alkalmazkodjanak a napirendjhez. Amennyire csak lehetséges, minden nap ragaszkodj a szokásos alvási rutinotokhoz, és kényelmes körülményeket teremteni a kicsinek, hogy a lehető legkönnyebben el tudjon aludni.

6. Nyugtató fürdő

Noha a fogíny fájdalmát nem segít csillapítani, a lefekvés előtt fürdő segít a babának ellazulni, megnyugodni és könnyebben elaludni. Fürdőjátékokból érdemes olyat választani, amin nincs lyuk, elkerülve a pangó víz okozta penészesedést, és így a baba akár a kádban is biztonságosan rágókázhat, enyhítve a kellemetlen ínyfájdalmat.

Segíts a kisbabádnak, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot, és el tudjátok kerülni az alvási ciklus felborulását!

Nézd meg kedvenc rágókáinkat, amik 100%-ban természetes anyagokból készültek, ételfestékkel vannak színezve, így teljes biztonsággal szájba vehetők. Plusz designosak és ultra cukik :)