Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Folttisztító só, perkarbonát, perkarbi - folttiszításban a legjobb

Folttisztító só, perkarbonát, perkarbi - folttiszításban a legjobb
mamamibolt
mamamibolt
2022.01.15

A pelenka mosása kapcsán fedeztük fel, ma már minden háziasszony kedvence. Mire jó? Röviden: folttisztítás, fehérítés, penész eltűntetése, áztatás, ammóniamentesítés, fugák tisztítása, leszürkült vagy gyümölcsfoltos textil fehérré varázsolása. A nátrium-perkarbonát, másnevén foltsó, vagy folttisztító só ezekben a feladatokban egyszerűen zseniális. Használata rémesen egyszerű, néhány szabályt kell csupán betartani.

A nátrium-perkarbonát több néven kapható, terjed internetes fórumokon: becézve perkarbi, valójában oxigénes fehérítő, folttisztító só, foltsó, perkarbonát. Ugyanarról beszélünk, közeli rokona a mosószódának (nátrium-karbonát), a különbség mindössze egy oxigén atom, amely könnyedén kapcsolódik a mosószódához. Külső tényezők hatására a molekula aktív oxigénre és mosószódára bomlik.

Mivel a reakció során nem keletkezik környezetre káros anyag, ezért környezetbarát fehérítő. Nagy előnye, hogy nem csak fehér, hanem színes ruhákhoz is használható a foltok eltávolítására. Mivel már a légköri nedvesség hatására megkezdődik a nátrium-perkarbonát bomlása, törekedni kell a légmentes tárolásra, így nem ajánlott papírzacskóba sem helyezni. A helytelenül tárolt folttisztító sóból nátrium-karbonát azaz csak mosószóda marad, ami már nem fehérítő. Az aktív oxigénes fehérítőt elsősorban ruhák fehérítésére használják, de rendelkezik fertőtlenítő hatással is.

A mosószóda lúgos anyag, természtes és lebomló, és ha nem visszük túlzásba a használatát, nem ártalmas az élővilágra.

A legtöbb aktív oxigénes fehérítő alapja a nátrium-perkarbonát. Ezek általában még 1-2 segédanyagot tartalmaznak, például szintetikus illatanyagot, de a feladat  nagy részét a nátrium-perkarbonát végzi. Az aktív oxigén jó fehérítő, fertőtlenítő és tisztítószer, a hipóval ellentétben nincs benne klór, tehát nem roncsolja a pamut ruháinkat, ami szintén fontos tényező. 

Nátrium perkarbonát azaz a foltsó használata

A perkarbi hatása külső behatásokra ébred fel: 

  1. Hosszan áztatunk benne (8-10 óra)
  2. min. 50°C-os vízben,
  3. citromsavval bekeverve is beindítható a folyamat, bár ezt kevésbé használjuk.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

Pelenkák áztatása, fertőtlenítése és ammóniamentesítése

A mosható pelenkák használata kapcsán természetes hogy a leggyakrabban feltett kérdés a Hogyan mosom?, Hogyan lesznek foltmentesek, illatosak? stb. Pelenkák áztatásához kiváló szer a perkarbi, hideg vízben hosszabb áztatást szoktunk javasolni, mivel így hosszabb ideig, alaposabban hat a foltsó.

Nem csak a pelenkák lesznek pisisek, foltosak, ha baba van a házban, de a baba ruhája, lepedője, pelenkázó alátétje, és egyéb textilek is, itt a perkarbi segítségével ammóniamentesítést is végzünk. Ezt mélyáztatásnak is nevezik, pelenkák esetében mindenképpen érdemes időnként elvégezni, mert az ammónia keményíti a pelust és csökkenti a nedvszívását is.

Mélyáztatás perkarbival: Egy vödör vízbe 2-3 ek. folttisztító sót teszünk és ebben áztatjuk a textileket egy éjszakán át.

Ruhák és egyéb lakástextilek fehérítése, fertőtlenítése

8-10 óra áztatással azaz egy éjszaka alatt a perkarbonát molekulák elengedik az aktív oxigént és így kifejthetik hatásukat. Ha nincs ennyi idő, akkor min. 50 fokos vízbe áztassuk a függönyöket, fehérítendő ruhákat. Arány: 5 liter vízhez kb. 2 evőkanál perkarbi. Ha nem szeretnénk áztatni, arra is van lehetőség hogy adalékként a mosógépbe tegyük a mosószer mellé, de ilyenkor legalább 50 fokra kell állítani a mosás hőfokát. A mosószer mennyiségét felére kell csökkenteni ilyenkor.

Ha mégis 30 vagy 40 fokon mosnánk, tehetünk bele 1 kávéskanál citromsavat is.

Makacs foltok (gyümölcsfolt, kávé, vörösbor folt, stb)

Tegyél a foltra egy kiskanálnyi vízzel pépesített nátrium-perkarbonátot, szükség esetén dörzsöld be az anyagba, a folt fokozatosan el fog színtelenedni, végül mosd ki a szokásos módon. Nem szabad hosszú ideig a ruhán hagyni, mert roncsolhatja azokat.

Ne ijedjünk meg, a vörösbor a perkarbonát hatására először bekékül, aztán kezd színtelenedni.

Mosódió hatásának fokozására

A folttisztító sót használhatjuk kombinálva a mosódióval normál ruhanemű mosásánál.

Mosogatás

Tegyél 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot a mosogatógépbe, így növelheted a tisztító hatást. Keverhetünk saját gépi mosogatószert is különböző recepteket találtok a mamami.hu fórum Barátom a mosogatógép topikban

Penészfolt 

Nátrium perkarbonátos oldatot a következőképpen tudunk készíteni: 2 dl meleg vízbe 2 ek. perkarbonátot oldjunk fel ha lehet szórófejes palackban. Ezt spricceljük a penészes felületre. Ha tálban kevertük ki a perkarbonátos vizet, az oldatba mártott szivaccsal töröljük át a penészfoltot. Hagyjuk hatni, majd szükség esetén ismételjük meg.

Csempefúga tisztítása

Szórófejes palackba 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot és 5 dl langyos vizet rázzunk össze, fújjuk a fugára és hagyjuk hatni néhány percig. Ecetes vízzel felmossuk a padlót, az ecet semlegesíteni fogja a lúgos kémhatású maradványokat.  Fali csempére fújjunk egy másik szórófejes flakonból ecetes vizet, vagy egy tálba keverjünk egy kis ecetes vizet, majd töröljük át puha ronggyal.

 

NÉHÁNY HASZNOS TUDNIVALÓ A FOLTTISZTÍTÓ SÓRÓL

A nátrium-perkarbonát remek fehérítő, de a színes és sötét anyagokat kifakíthatja, erre figyeljünk oda!

Perkarbonátos oldatot mindig frissen készítsük, mert könnyen bomlik, és az atomos oxgén távozik, ekkor mosószóda oldat marad és ez is tisztít ugyan de nem fehérít.

Ha papír csomagolásban vásároltuk, otthon tegyük bele jól záró csatos vagy befőttesüvegbe.

Több kiszerelésben kapható a mamamibolt.hu-n: Folttisztító só

Pelenkáknál, női betéteknél, koszos zoknik esetében a folttisztítás másik "királynője" a marhaepe szappan, gall szappan:

 

Összes Folttisztítónk