Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

SwimFin cápauszonyok

SwimFin cápauszonyok
2021.08.01

SwimFin cápauszony - úszástanulás vidáman, gyorsan, félelmek nélkül? Úszóiskolákban is használják a Swimfin cápauszonyokat. A Varázsuszi úszóiskola vezetője Illés B. Flóra úszásoktató évek óta sikerrel alkalmazza a cápauszonyt, mint oktatási eszközt.  Tapasztalatait a következőkben osztja meg Veletek.

A cápauszony, hasonlóan bármelyik másik, úszásoktatásban használt eszközhöz egy segédeszköz, mellyel segítünk valamit, azért, hogy addig a  testünk más részére figyeljünk, vagy más mozgást tanítsunk. Úszóiskolánkban különböző korosztályokban, különböző céllal használom a  cápauszonyt nagy sikerrel!Attól nem kell tartani, hogy statikus helyzetben, mereven tartja a  gyermekek testét, tudnak vele függőlegesen lenni és vízszintesen is, úszásoktatás feladatokat végrehajtani. Tudnak benne fordulni hasról hátra és vissza is könnyedén!

Nagyszerű eszköz!

Soha nem használom az uszonyt az óra elejétől a  végéig folyamatosan! Hiszen fontos, hogy eszköz nélkül is tudják, amit tudni kell, tudják mik a  határaik. Mindig meghatározom mi a célom az uszonnyal!

Céljaim például:

  • Vízzel való barátkozásnál, biztonságot adó "fenntartás"
  • Fantázia, kíváncsiság bevonása az oktatásba (játékos feladatok, szerepjátékok)
  • Testhelyzetek megtartása kartempók/levegővételek tanulásánál
  • hosszabb távokon könnyítésképpen (amikor fizikailag még kell a segítség)
  • technika javításnál
  • bátorítás ugrásoknál
  • játékok (nagyoknál)
  • habilitáció (végtaghiányos gyermekeknél)
  • szabad játék (mindig adok erre lehetőséget és önmaguktól kezdenek kísérletezni az eszközzel)

 

Írok néhány példát:

Klasszikus úszásórán 4-7 éves kezdő szinten például áttörő, gyakorlatilag egyik pillanatról a  másikra történő csoda, hogy gyerekek elengedik a medence partot (és persze először kezemet fogva, majd elengedve, DE velem szemben, egyedül mozognak a  vízben, barátkoznak a  vízzel)

A csoda az Swimfin cápauszony eszköz mesebelisége és kifogyhatatlan lehetősége, ami benne rejlik és gyermekeink fantáziájában! Hiszen ne felejtsd el, hogy a  gyerekek tudásához a kíváncsiságukon át vezet az út! És ők még nagyon kíváncsiak! Csak fel kell kelteni bennük ezt!

Fantasztikus volt megfigyelni, hogy milyen hamar, pár óra alatt, teljesen oldódnak a  gyerekek, az arcukat is bátrabban teszik a  vízbe, és tartják lenn huzamosabb ideig! Aki foglalkozik gyerekoktatással, tudja milyen nehéz oldani őket! :)

Vízhez szokott 6-10 éves gyerekeknél kartempók tanításánál (ettől függetlenül az első időben adok deszkát is plusszban a  kézbe, de az uszony, mivel súlypontunkhoz sokkal közelebb hat, megakadályozza a lábak süllyedését indirekt módon, jobb vízfekvést ad, ezáltal kevésbé esik szét a  lábtempó a  kezdeti időkben, valamint biztonságot nyújt,)

10+ gyerekeknél különböző cápás játékkal színesítjük az órákat, ami nagyon feldobja a  „monoton” feladatsorokat.

Hátúszásnál/ lebegéstanításnál szintén bámulatos…. a gyerekek a  szabad játék alatt maguktól próbálnak benne lebegni! (kezdő szinten)

Úszni tudó gyermekeknél miért használnánk bármilyen eszközt az úszáshoz…? Itt az óra színesítéséhez, a hangulat fokozásához, a „de jó volt ma”, „ legközelebb is játszunk cápást” érzéshez kell :) hiszen lássuk be azért az úszás egy szint után igen monotonná válhat.

Apróbb gyerekeknél is használom 3 éves kortól, ez elég speciális terület, de ha érdekel Benneteket, írok majd erről is.

Illés B. Flóra

Varázsuszi Úszóiskola

www.varazsuszi.hu