Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Waldorf babák

Waldorf babák
2021.08.01

A Waldorf-baba természetes anyagokból (gyapjúból, vászonból, stb) készül, tudatosan rendkívül egyszerű külsejű, semleges arckifejezésű játékbaba, ami a gyerekek kreativitását és képzelőerejét hivatott erősíteni, fejleszteni.

A baba az egyik legfontosabb játéka a gyermekeknek. Még a fiúk is szeretnek "babázni", utánozni szüleiket. A gyerekek így dolgozzák fel napi átélt élményeiket és készülnek fel életük legfontosabb szerepeire: az anyaság, apaság szerepére.

A Waldorf pedagógia szerint a babában a gyermek önmagát látja, saját érzelmeit tudja rá kivetíteni és ezért a Waldorf babának az arca nincs részletesen kidolgozva, szemei és szája csupán finoman jelennek meg. A gyermek hangulata, fantáziája határozza meg minden játéka alkalmával, hogy babájának éppen milyen kedve legyen, boldog vagy szomorkás, nevet vagy éppen sír, vagy kire hasonlít. Ezáltal nem korlátozza képzelő erejét a játék a gyermekeknek.

Ezért aztán nem mindegy milyen babát adunk gyermekünk kezébe. Egy anorexiás Barbie baba vajon milyen értékeket képvisel?

Ezek a babák lehetőleg természetes anyagokból készülnek, pamut és gyapjú felhasználásával, gondos kézi munkával. Ezért nincs két egyforma baba, mindegyikük egyedi és megismételhetetlen, éppen úgy mint gyermekeink és mi magunk is.

Egy Waldorf-baba legyen puha, ölelnivaló, meleg, bújós, és lehetőleg minél egyszerűbb.
Ez azért fontos, mert a gyermeki fantázia még lenyűgözően fantasztikus, és mi nem szeretnénk megkötni, szárnyalását akadályozni előre meghatározott dolgokkal.  Nehéz például azt elképzelni egy nevető szájú babáról, hogy épp szomorú. Ez egy egyszerű példa erre.
A gyermekek az egyszerűségre vágynak, s egy egész világot felépítenek belőle!

Lehet babát készíteni egy kisgyermeknek, ha egy régi szalvétát összehajtogatunk, két csücskéből lábakat, másik két csücskéből karokat fabrikálunk, egy csomóból feje, tintapacából szemeket, orrot, szájat rajzolunk neki.

- Rudolf Steiner -

A Waldorf babákat magunk is elkészíthetjük. Két teljes topikot is teleírtak már a lányok a mamami fórumon.

A mamamiboltban kapható Waldorf babák