Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

A Kenguru módszer

A Kenguru módszer
mamamibolt
mamamibolt
2021.07.27

Bizonyára sokan hallottak már róla, mégis ritkán látjuk a gyakorlatban, pedig a módszer lényege egyszerű és magától értetődő kellene legyen: a bőrkontaktus baba és anya között a születés után lehetőleg minél tovább. A kizárólagos szoptatás is könnyebben megy a módszer segítségével. A csecsemőt nem választják el édesanyjától, vagy ha igen, akkor csak nagyon rövid időre.

A kenguru módszert azért találták ki, hogy a koraszülött csecsemők túlélési esélyeit növeljék, de az azóta folyamatosan zajló kutatások azt igazolják, hogy a módszer valójában jobb mind a koraszülött, mind az időre született csecsemők ápolására.

  • A kenguru módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak, Az anya teste rendkívül hatékonyan tudja szabályozni a baba testhőmérsékletét. Ha a gyermek túl meleg, akkor az anya testhőmérséklete kissé lecsökken, viszont ha a csecsemő lehűl, az anyai hőmérséklet megemelkedik.
  • Gyakran olyan anyák, akik nem szándékoztak szoptatni, viszont amint a kenguru módszerhez egy kicsit is hasonlítható tapasztalatban lett részük, meggondolták magukat.
  • koraszülötteknek, akik a szülést követően azonnal bőrkontaktusba kerültek édesanyjukkal, gyorsabban és hatékonyabban stabilizálódott az állapotuk, mint azoknak, akiket inkubátorba helyeztek.
  • A kenguru módszer hatására a csecsemők stresszhormon szintje sokkal alacsonyabb.
  • Egyértelműen bizonyított tény, hogy a kenguru módszer kellene, hogy legyen a normál gondozási forma mind időre született, mind koraszülött gyermekek esetében, és csak abban az esetben volna szabad inkubátorba tenni egy újszülöttet, ha olyan műszeres beavatkozásra van szükség, ami semmi módon nem egyeztethető össze a kenguru módszerrel.

A kenguru-módszer előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni. Pozitív hatásait észrevétlenül, szinte erőfeszítések megtétele nélkül élvezheti baba-mama egyaránt. Remélhetőleg hamarosan a magyarországi kórházak protokolljában is magától értetődő, egyenrangú alternatívája lesz a hagyományos, inkubátoros kezelésnek a koraszülött részlegeken. 

A kenguru módszer folytatásának is tekinthető az újszülött babák hordozása. Újszülött baba hordozásakor különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a helyes hordozóeszköz kiválasztására, hiszen az első hetekben, hónapokban kiemelt fontosságú a hát és a fej megfelelő megtámasztása és a csípő optimális fejlődését biztosító terpesz lábtartás. Ebben próbálunk segíteni, bemutatva néhány hordozóeszközt, ami egész pici babáknál ideális: 

Az első időszakban jó választás lehet a rugalmas kendő. A rugalmas kendő 3 rétegben tart megfelelően, érdemes akár már a baba érkezése előtt megtanulni a nem túl bonyolult megkötési módot. Ezek általában 5m hosszúságú kendők, de ne ijesszen meg senkit a hossz, könnyedén magunkra kötve jó stabilan fogja tartani a babát. Fontos, hogy a kendőt megfelelően szorosra kössük! Ha előre hajolunk, a baba ne távolodjon el a testünktől.

Ilyen rugalmas kendők: Tricot Slen, Manduca Sling, Je porteLiliputi

Ennek egy könnyített változata, mely nagy népszerűségnek örvend, mivel nem kell megkötni, csak felvenni mint egy pólót, a Close Caboo angol édesanyák által kifejlesztett rugalmas kendő változat.

 

A szövött hordozókendő szintén újszülött kortól használható, egészen a hordozós kor végéig. Használatakor már többféle kötést közül választhatunk, mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat. Érdemes ezt hozzáértő személytől tanulni, illetve fontos a kendő minősége, ég és föld a különbség egy gyenge és egy jó minőségű kendő megkötése, használata között. Az újszülöttek számára legideálisabb kötésmód az “elöl kereszt zsebes” valamint a “kenguru” kötés.

Ajánlott szövött kendők: BB-Slen, Didymos, Hoppediz, Ellevill, Fidella, Diva

Optimális választás a karikás kendő is, amivel lehetőség van elől (az egészen piciket), majd később csípőn hordozni a gyerekeket. Nem igényel különösebb tanulást a használata, néhány fontos apróság van, amit érdemes szem előtt tartani. Mivel a súly nagy része a vállon van, az oldalakat váltogatni érdemes.

Ajánlott karikás kendő márkák: BB sling, Hoppediz, Pöti, Fidella, Liliputi, Diva Essenza

Kicsit strukturáltabb hordozóeszközökben, mint pl. a Manduca, Bondolino, Flexia, Magyarinda, Fizio,  Fidella fusion, Diva Libelulla,  Liliputi csatos újszülött szűkítővel lehet megoldani a kicsik hordozását. A kezdetekre inkább kendőt érdemes beszerezni, de megoldható ezekben is.

 

Debrecenben megtanulhatod hogyan kell megkötni a különböző kendőket, kipróbálhatod a babahordozó eszközöket, és a legszélesebb választékban és minőségben vásárolhatsz hordozóeszközöket.

Nézz be hozzánk Debrecenben, a Cegléd u. 16 szám alatti üzletünkben.

Várunk szeretettel! 

Mamamibolt