Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Gyapjú pelenkakülsők és kezelésük

Gyapjú pelenkakülsők és kezelésük
2021.08.01

A gyapjú külsőktől először mindenki tart egy kicsit, mert kézzel kell mosni és lanolinozni szükséges a többségét. A nemezelt változatok anélkül is jól tartják a nedvességet, de azért időnként őket is jó lelanolinozni.

Nagy előnyük viszont, hogy viszonylag ritkán kell őket mosni és így lanolinozni is! Legtermészetesebb anyag, remekül szellőzik, így érdemes vele bajlódni egy kicsit, ami a rutinná válást követően nem is bajlódás már.

Gyapjú pelenkák kezelése:

Szükséges hozzá: gyapjú mosószer, langyos víz, lanolin ápoló (gyógyszertári vagy Disana)

  1. Tölts meg egy nagy edényt meleg vízzel. Keverj bele egy kis gyapjúmosószert.
  2. Tedd bele a gyapjú pelenkakülsőket, és mosd ki. A kötött külsőket finoman, nem szabad nagyon dörzsölni, mert megnyúlhatnak. Gyapjú programban a külsők mosógépben is mosható a legtöbb gyapjú pelenka. A lanolinos kezelés előtt nem kell megszárítani a pelenkakülsőket.
  3. Óvatosan nyomkodd ki a vizet a gyapjú külsőből.
  4. Lanolinozás a vízhatlanság miatt

A gyapjú pelenka külsők esetében ahhoz, hogy vízhatlanok maradjanak, a lanolintartalmát vissza kell adjuk mosás után. Azaz lanolinoznunk kell. De hogyan?

LANOLINOZÁS

Kis vízben feloldunk egy kisebb diónyi lanolint, majd kis melegítés követően a lanolin megolvad (mikro, vagy langyos vízben is feloldható). Ekkor a víz tetején fog úszni a lanolin, nem kell tőle megijedni :). Pár csepp babasampont teszünk bele, összekeverjük és kapunk egy opálos folyadékot.

Ezt öntjük bele egy nagyobb áztató vízbe (mosdó, lavor). Ebbe megy kifordítva a kimosott gyapjúkülső, és ebben ázhatnak egy éjszakát. Néhányszor átnyomkodni jó közben, vagy ha éjjelre tetted oda ázni, akkor reggel még pár órát maradhat és nyomkodd meg félóránként kb.

Ha Disana kész lanolin keveréket használunk, akkor ezt a testápoló állagú lanolint tegyük a langyos vízbe, keverjük el, és ebben áztassuk a pelenkát.

Ha készen van, kinyomkodjuk kézzel és törölközőbe is, majd terítve száradhat is!

Első lanolinozásnál színeket külön áztassátok, ha esetleg engedné a színét!

Ha mégsem érzed elegendőnek, érdemes időnként kis gyógyszertári lanolint a kezünkbe elkenni és ezzel bemasszírozni a frissen mosott gyapjúkülső belső részét, jól átnyomkodva és utána szárítani.

Gyapjú pelenkakülsőink a Mamamiboltban.