Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Igény szerinti szoptatás

 Igény szerinti szoptatás
2021.08.01

Számos forrás és saját tapasztalataink alapján nagyon fontos, hogy a régi, megkövesedett szoptatási rendek helyett az édesanyák megtanulják az igény szerinti szoptatást.

Optimális esetben közvetlenül szülés után a baba magzatmázasan, pucéran édesanyja mellkasára kerül és ott pihen. Ha nem viszik el azonnal fürdetni, ha nem kerül sor azonnal mindenféle vizsgálatokra, mérésekre (optimális eset: a baba és édesanyja is jól vannak), akkor a baba képes arra, hogy megtalálja édesanyja mellét és szopizni kezdjen.Ez a csodálatos mozzanat megalapozza a későbbi sikeres szoptatást is, és mind fizikai síkon, mind a kötődés szempontjából valóban aranyat ér az első óra! Ezért is nevezik aranyórának, lehetőleg ragaszkodjunk hozzá kórházi szülésünk során!

Mit jelent az igény szerinti szopi?

Azt, hogy a baba minden jelzésére mellre kerülhet és minden szopási igénye a mellen elégülhet ki, tehát a baba nem kap sem cumit, sem cumisüveget. Ez újszülött esetében többnyire 10-12 szopizást jelent 24 óra alatt.Ezzel megalapozható a megfelelő tejtermelés, amely a kereslet-kínálat elvén alapul. A megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez nagyon fontos a gyakori és helyes mellrehelyezés. Tehát a lényeg, hogy a baba annyiszor, annyit szophat, amíg azt a saját szükségletei, igényei megkívánják.

A meddig tényező mit is jelent: A szoptatás addig tart ideális esetben, amíg a baba el nem éri azt a kort, hogy teljes mértékben átálljon a szilárd ételekre, és minden más téren is elhagyja a szopást. A szoptatás jóval több mint optimális táplálék, számos lelki tényező is kötődik hozzá. Altató, nyugtató, gyógyszer is lehet a babának.

Éjszakai szoptatás: A kisbaba igényeinek kielégítése éjjel ugyanúgy beletartozik a gondoskodásba. A testközelségre éjjel is szükség van, mert a babák éretlen idegrendszerüknél fogva elég sokáig ébredeznek éjszaka, többször is. Fontos a jelzésekre éjjel is megfelelően válaszolni! A leggyorsabb és legkényelmesebb visszaaltatási lehetőség a szoptatás. Testkontaktust ad, tele van altató hatású anyagokkal, melyek az anya visszaalvását is segítik, nagy szerepe van a tejtermelés megfelelő működésében is. Az éjszakai ébredések természetes és szükségszerű velejárói a kisbaba fejlődésének, ne gondoljuk, hogy baj van a mi kisbabánkkal, és a szomszéd kisbabája bezzeg már átalussza az éjszakát. Az idegrendszer érésével csökkennek majd az ébredések. Az agy fejlődése szempontjából kifejezetten fontos szerepe van az éjszakai szopiknak.

Ehhez nagy segítséget jelent az édesanyának, ha a baba a közelében alszik, tehát mellette, vagy az ágyhoz kapcsolódó babaöbölben, de legalább egy szobában a szülőkkel.

 

A Le Leche Liga ajánlása, hogyan szoptassunk:

  • Mindannyiszor szoptasd meg a csecsemődet, ha igényli, éjszaka is. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha együtt vagy vele és észreveszed a jelzéseit. Az igény szerinti szoptatás biztosítja, hogy a kisbaba elegendő anyatejhez jusson, mivel a tejmennyiséget a kereslet-kínálat törvénye határozza meg. Minél többet szopik, annál több termelődik.
  • Hagyd szopni a csecsemődet mindaddig, amíg magától elengedi a mellbimbót. A szopás ugyanis nem csak étkezés számára, hanem megnyugtató, elandalító, vigasztaló cumizás is. Ne ijesszen meg, hogy eleinte akár másfél órát is igénybe vehet egy-egy szoptatás, ez az időtartam a későbbiekben csökkenni fog. Ha ezt a bizonyos, jobb híjján komfortszopásnak nevezett szopási szakaszt is lehetővé teszed gyermekednek, cumira sem lesz szüksége. A cumi használata nem csak felesleges, hanem ronthatja a kisbabád szopási készségét is, mivel túlságosan lerövidítehti a mellen töltött időt.
  • Ne kínáld a csecsemődet semmi mással, csak anyatejjel és lehetőleg csak anyamellből. A cumisüvegből történő etetés megzavarhat egyes csecsemőket, mivel a gumi cumi szopása másfajta technikát igényel. A már kialakult cumizavar az anyatej mennyiségének csökkenéséhez, a mellbimbó rossz szopástechnika miatti kisebesedéséhez és emiatt túlságosan korai elválasztáshoz vezet. A víz és a tea kispohárból itatva is, nagy melegben is felesleges, mert a csecsemő pici gyomrát megtölti, s elveszi a helyet az értékesebb anyatejtől. Az anyatej szomjoltásra is kiválóan alkalmas, mert a szoptatás elején hígabb tej ürül. Ha a baba csak szomjas, nem szopik hosszasan.
  • A testi-lelki feszültség, az aggályoskodás kedvezőtlenül hat a tejleadó reflex működésére. Ezt a fontos reflexet elég különbözőképpen élik meg a nők. Miután „rákap“ a mellre a csecsemő, egy-két percig még nem folyik, legfeljebb cseppenként ürül a tej. Hirtelen megkeményednek és kiemelkednek a mellbimbók, s az egész mellen robbanásszerű, bizsergető érzés hatalmasodik el. Ettől a pillanattól fogva a tej több csatornából is folyni, spriccelni kezd, abból a mellből is, amelyikből éppen nem szopik a baba. (Készíts oda egy tiszta textilpelenkát!) Ekkor kezd el ütemesen szívni, nyelni. Van, aki csak ebből érzékeli, hogy a reflex kiváltódott, s a bizsergető, eleinte sokaknál kissé fájdalmas érzet elmarad. A tejleadó reflex zavartalan működése igen fontos, enélkül ugyanis akkor sem jut elegendő tejhez a csecsemő, ha a szopási technikája jó. Talán segít az esetleges gondok megoldásában, ha tudatosítod, hogy a tejleadó reflex működése nagyon hasonló az orgazmuséhoz. Mechanikus inger váltja ki, de ez önmagában nem elegendő, a lelki ráhangoltság, a lazítás is kulcsfontosságú.
  • A szoptatás során nemigen lehet jóvátehetetlen hibákat elkövetni. Minden bajra van orvosság is, legalábbis, ha időben érkezik.

 

A WHO ajánlása szerint a babát lehetőség szerint 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel kell táplálni, és ezt követően szabad csak elkezdeni a fokozatos hozzátáplálást, amely mellett 1 éves korig továbbra is az anyatej az elsőrendű tápanyagforrás.

Hová fordulhattok segítségért?

A La Leche Liga (lll.hu) önkéntes szoptatási tanácsadói, akik maguk is átélték az igény szerinti szoptatás minden szépségét és nehézségeit, és az IBCLC minősítéssel rendelkező szoptatási szaktanácsadók magas szakmai felkészültséggel nyújtanak hathatós segítséget!

Megerősítő anyatársakat találsz a mamami.hu fórumon!

Szoptatást segítő eszközeink, ruházatunk a mamamiboltban.