Ingyenes szállítás már 20 000 forinttól.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Miből mennyit vegyek?

Miből mennyit vegyek?
2021.08.01

Textilpelenkák használatával a pénztárcánkat is kíméljük. Az, hogy mennyivel olcsóbban jövünk ki, természetesen attól is függ, hogy milyen minőségű pelenkát választunk, mosási szokásainknak megfelelően hány darabot vettünk méretenként, vagy méretállítósat, illetve a hamarabbi szobatisztaság ténye is befolyásolja azt. De mindenképpen tény, hogy az eldobható pelenka költsége havi akár 10-15ezer forint is lehet.

Ez egy átlagos szobatisztaság eléréséig terjedő hónapszámmal, 27 hónappal szorozva kb. 300-400 ezer forint körül alakulhat. Mindemellett nem ritka az eldobhatóban a 3-4 éves gyermek is. A mosható pelenkák használatával ez a költség 100-150 ezer forint a 2,5 évre! Még a drágább mosható pelenkával és valamennyi költségével számolva (mosás, tisztítószer, áram, egyéb “tartozékok”) is!!

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a kistestvérek is örökölhetik a pelenkákat, akkor pedig a második, harmadik baba esetében már jelentős a megtakarítás, még abban az esetben is, ha a szettünket természetesen néhol pótolni, frissíteni kell, mert némi amortizációval természetesen számolnunk kell a pelenkák esetében!

Hány darabot vegyek?

Naponta körülbelül 6-7 darab pelenkára van szükség legalább, ha nem szeretnék túl gyakran mosni, hanem csak hetente kétszer-háromszor, akkor egy körülbelül 20-24 darabos szettre van szükségem ahhoz, hogy ha a három napi adaggal rendelkezzek és a száradás se okozzon problémát.

All In One pelenkák esetében egy 20 darabos szett 20 darab AIO pelenkát jelent. Megnövelhetjük a pelenkáink számát azonban még egy-egy külön belső megvásárlásával pl. a Pop-In, az ImseVimse új méretállítós OS vagy a GroVia esetében, ahol a pelenka belseje be- és kipatentolható a külsőből, így előfordulhat, hogy elég csak azt kicserélnünk, ha a belső nem ázott el, és nem lett foltos. A BambinoMio AIO és az ImseVimse AIO pelenkák esetében viszont ugyan ezt már nem tehetjük meg, mivel a külső és a belső réteg egybe van varrva, nem lehet őket szétszedni, viszont előnye, hogy keresgélni sem kell, melyik belsőt hova patentoljam, apabarát megoldás. 

Ha külső-belső külön kombinációjában gondolkodunk, akkor pedig belsőből kell annyi darabot vásárolnunk, ahány darabos készletet szeretnénk. 20-24 darab belsőhöz viszont elég akár csak 4-5 pelenkakülső. Gyapjú külsők esetében minimum kettőt ajánlanak a gyártók méretenként, és kiegészítésnek pedig egy PUL-t, mert előfordulhat, hogy épp mind a kettő gyapjú nedves még. PUL külsőkből is 4-5 darab az, amivel kényelmesen ki lehet jönni két mosás között, sokszor elég csak letörölni őket, vagy folyóvíznél leöblíteni, és pár óra alatt meg is szárad.

Nagyon pénztárcabarát megoldás a jó pelenkakülső + prefold pelenka. Itt 4-5 jó külsőre van szükség és kb. 24 prefold pelenkára. Ezzel akár 50ezer forint körül is megoldhatjuk a pelenkázásunkat 3 évre.

Sokszor érdemes szettekben gondolkodni, szinte minden gyártó állított össze egy olyan csomagot, ami a pelenkákon kívül hasznos kiegészítőket is tartalmaz, árban pedig kedvezőbbek, mint ha darabra vennénk meg. Vannak próbacsomagok is, amit azoknak ajánlunk, akik ki szeretnék próbálni a terméket, mielőtt az egész szettet megveszik. De persze kombinálhatjuk is a különböző pelenkákat, használhatunk ilyet is, olyat is felváltva, ha ki szeretnénk próbálni többet is, darabra is vásárolhatunk. Érdemes segítségünket kérni, akár közvetlen chat ablakunkban akár emailben az info kukac mamamibolt.hu címen!

Felfedező csomagjaink:

Felfedező pelenkaszett "minimál": méret - 1 : 9 kg-ig

Felfedező pelenkaszett "minimál": méret - 2 : 9 kg felett

Felfedező pelenkaszett "all-in-one"