Ingyenes szállítási lehetőség már 20 000 Ft felett. - Debreceni személyes átvétel továbbra is működik!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Pelenka GYIK

Pelenka GYIK
2021.08.01

Ki lehet-e mosni teljesen a foltokat a pelenkából, ill. hogyan távolítom el a nagy dolgokat belőle?
Ha papírbetétet is használunk, eleve könnyebb a szennyeződés eltávolítása, a nagy dolgokat a papírbetéttel együtt a vécébe dobhatjuk, utána általában elég csak sima folyóvíz alatt átdörzsölni. Ha még így is foltos maradna a pelenka, használhatunk folteltávolító szappant, pl. gall szappannal, ezzel bedörzsölhetjük a pelenkát mosás előtt, az jelentősen segíti a folt eltávolítását. Ha egy mód van rá, szárítsuk levegőn a pelenkát (nem szükséges napos idő), így teljesen eltávolítható a folt. De a többedik mosásnál is elhalványul a folt.

Mitől bio a biopelenka és a biotextíliák?

A biopelenkák és biotextíliák esetében is a vegyszermentességet jelenti, aminek főleg az érzékenyebb bőrű babáknál van jelentősége. Nem használnak ezeknél az anyagoknál semmilyen káros színezőanyagot sem, allergiamentesek és tiszták.

Lehet-e szárítógépben szárítani a pelenkát?

A legtöbb gyártó “engedi” a szárítógép használatát, ahol viszont a pelenka külseje és a belseje ketté szedhető, ott érdemes azonban maximum a belsőket szárítani a gépben, a külsők amúgy is hamar megszáradnak, mint a Pop-In mosható pelenkák esetében például. A szárítógépek használata azonban nem környezet- és pénztárcabarát megoldás, és a pelenkát is jobban kíméljük, ha a levegőn szárítjuk. Természetesen több időre van így szükségünk. Az All in one pelenka csaknem 24 óra alatt lesz száraz, a pelenkabelsőket 6-8 óráig, a külsőket 2-3 óráig kell szárítani a levegőn. Ha süt a nap természetesen sokkal kevesebb időre van szükség!

Nem mozog-e nehezebben a mosható pelenkában a gyermek, mint az eldobhatóban?

Erre saját tapasztalatom alapján egyértelmű “nem” a válasz. Bár némileg nagyobb a bugyor, mint az eldobható pelenka esetén, de ez a babát egyáltalán nem zavarja a kúszásban, mászásban, totyogásban.

Mennyi nedvességet tart meg a mosható pelenka?

Közel annyit mint az eldobható. Éjszakára egy vagy két plusz betét használata ajánlott, és így biztosan “szárazon” ébred a baba. Anyagonként változó a nedvszívás:

Pamut ****

Bambusz *****

Mikroszálas ***

Kender *****

Használható-e popsikrém?

Igen, használható, de bánjunk vele takarékosan. A zsíros krém ugyanis taszítja a vizet és emiatt csökken a pelenka nedvszívó hatása és a sok krémet kimosni sem olyan könnyű a pelenkából. Jómagam alig használok krémet, de erre nincs is szükség, hiszen természetes anyag érintkezik a baba bőrével, és jóval ritkábban pirosodik ki a popsi, mint az eldobható pelenka használata mellett.

Melyik pelenka jobb, az all in one, vagy a külön belső-külön külső típus?

Mindkét fajtának megvan a maga előnye. Az all in one pelenkát egyszerűbb feladni a babára, viszont lassabban szárad és valamivel drágább, mintha külön vesszük a külső és belső pelenkát. Amennyiben külön vásároljuk a vízzáró pelenkakülsőt és a belső nedvességszívó pelenkát, akkor a külsőből csak 4-5 darabra lesz szükségünk méretenként, ezzel tehát spórolhatunk.

Hogyan növelhetjük a pelenka nedvszívó képességét, pl. éjszakára?

Kb. 2-4 óránként ajánljuk a pelenkacserét napközben. Ennél többet kell azonban kibírnia a pelenkának éjszaka, főleg, ha már a baba egyfolytában 8-10 órát alszik. Ekkor lehet használni a plusz pelenkabetéteket (pl. Pop-In éjszakai betét), illetve összehajtogatott tetra pelenkát (pl. Kikko tetra pelenka), vagy muszlin kendőt (pl. BambinoMio muszlin kendő). Nagyon bevált a Lenya frottír pelenkája éjszakára. Vagy egyszerűen csak 2 db betétet teszünk bele, a BambinoMio és a Bummis prefold pelenka belsői is több méretben kaphatóak, egy nagy méretű mellé egy kisebb kiváló erre a célra.

Igaz-e, hogy az eldobható pelenkákban eltöltött 2-3 év negatívan befolyásolhatja hosszútávon a fiúgyermekek termékenységét?

Német kutatók vizsgálata szerint igen. 48 fiúgyermek testhőmérsékletét vizsgálták meg először akkor, amikor a hagyományos textilpelenkát viseltek, majd mikor eldobható nadrágpelenkát. Kíváncsiak voltak arra, hogy a here hőmérsékletét miként befolyásolják a különféle pelenkák. Arra a megállapításra jutottak, hogy az eldobható pelenkában mintegy egy celsius fokkal magasabb volt a test átlaghőmérsékleténél. Az eldobható pelenkában a herék folyamatosan meleg, nedves környezetben vannak, a szellőzés pedig nem megfelelő. Ez pedig kockázatos lehet a spermaszámot tekintve. A textilpelenkának viszont jobb a szellőzése, s ott hasonló hőmérséklet növekedést nem tapasztaltak. Bár az is igaz, hogy ez csak egy óvatos teória, hisz nagyon kevés gyereken végezték el a vizsgálatot, s ráadásul csak a hőmérsékletet vizsgálták, mint lehetséges befolyásoló tényezőt.

Nem szennyezzük-e ugyanolyan mértékben a mosással a környezetünket, mintha eldobjuk az egyszer használatos pelenkát?

Azt mondhatjuk, hogy a mosással kb. annyira terheljük a környezetünket, mint önmagában az eldobható pelenka előállításával (fakivágás, cellulózgyártás, klóros fehérítés, víz és vegyszerfelhasználás, stb.). Ehhez “jön még” a szennyezett pelenka környezetbe kerülése.

E mellett tovább kímélhetjük a környezetünket, a speciális környezetbarát, enzimmentes (pl. Bio-D, Bambinomio) mosószerek, mosószóda, valamint az öblítőként kiválóan alkalmas ecet használatával. Ezekkel a szerekkel nemcsak a környezetünket kíméljük, hanem a baba bőrét, és a textilpelenkát is. Környezetterhelés még a szárítógép használata (a kutatások szerint a legnagyobb ebben a folyamatban), így amikor csak lehet szárítsuk pelenkáinkat a napon!

Valóban hamarabb szobatiszták lesznek azok a gyerekek, akiknél mosható pelenkát használtak?

Nem tudhatjuk, hogy ugyanaz a gyermek, aki mosható pelenka használata után szobatiszta lett, vajon mikor lett volna, ha szülei eldobható pelenkát adnak rá, de átlagosan valóban igaz, hogy hamarabb áttérnek a bilire a mosható pelenkás gyerekek. Ennek az az oka, hogy a textil pelenkában jobban érzi a gyerkőc, mikor bepisilt, míg az eldobhatóban nem, ezért hamarabb megtanulja, hogy szóljon.

Ha van még kérdésetek, írjatok bátran, bevisszük a GYIK közé!

Még több cikk a blogon: http://mamamibolt.blogspot.hu/search/label/pelenka