Ingyenes szállítási lehetőség már 20 000 Ft felett. - Debreceni személyes átvétel továbbra is működik!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Tények és tévhitek a szoptatásban

Tények és tévhitek a szoptatásban
2021.08.01

Az anyatej a csecsemők optimális növekedését és fejlődését biztosító, a baba igényeinek megfelelően folyamatosan változó, páratlan enni és innivaló. Természetesen a szoptatás ennél sokkal többet jelent. Legtöbbször már a gömbölyödő pocak láttán egymás után kapjuk a jótanácsokat arról, hogyan szoptassunk. Mi is az igazság?


Mi az igazság? - Tények és tévhitek a szoptatásról

Tévhit 1: A mellbimbókat már a szülés előtt edzeni kell, például törölközővel dörzsölni.

Tény: A mellek külső beavatkozás nélkül is felkészülnek a szoptatásra. A dörzsöléssel viszont könnyen sérülést okozhatunk.

Tévhit 2: A kisebb mellű anyák kevesebb tejet termelnek, mint a nagyobb mellű mamák

Tény: A tejtermelő képesség nem függ a mellek méretétől.

Tévhit 3: Normális dolog, ha a szoptatás fájdalmas.

Tény: Az első néhány napban tapasztalható, majd ezután megszűnő, pici érzékenységet leszámítva, a szoptatás NEM jár fájdalommal.

Tévhit 4: A szoptatás 20 percig tartson, és legalább 3 óra teljen el 2 szoptatás között.

Tény: Ha jól van mellen a baba, a hosszas szoptatás nem áztatja fel, vagy sebesíti ki a mellbimbót. A 3 óránál gyakoribb szoptatás nem okoz hasfájást. Az anyatej termelése kereslet kínálat alapján működik, ezért érdemes a baba jelzéseit figyelni, és olyan gyakran, és hosszan szoptatni, ahogyan igényli.

Tévhit 5: Nagy melegben a szoptatott babáknak extra folyadékot, vizet vagy teát kell adni.

Tény: Az anyatej 87% vizet tartalmaz, ami fedezi a baba folyadékigényét, engedjük ilyenkor gyakran szopni, hogy csillapíthassa szomját.

Tévhit 6: Ha az anya elkapott valamilyen fertőzést, vagy lázas, nem szoptathat.

Tény: Fertőző megbetegedés esetén, nagyon kevés kivételtől eltekintve a szoptatás folytatható. Az anya szervezete a betegség legyőzése érdekében ellenanyagokat termel, amiket az anyatejjel a babának is átad, így a baba vagy nem betegszik meg, vagy csak nagyon enyhe formában. A láz következtében, káros összetevők nem jelennek meg az anyatejben, a szoptatás folytatható.

Tévhit 7: A szoptató anyának naponta legalább 4 liter folyadékot el kell fogyasztania, és bizonyos ételek fogyasztásától tartózkodnia kell.

Tény: Elegendő a szomjúságnak megfelelő mennyiségű folyadékot meginni. Kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt a szoptatás időszakában is, nem szükséges kihagyni az étrendből egyes ételeket.

Tévhit 8: Cumizavar nem létezik.

Tény: Az arra hajlamos babákat akár egyszeri cumi, cumisüveg használat is megzavarhat. Megváltoztathatja a baba jó szopási technikáját, akár azzal is számolhatunk, hogy a mellet is elutasítja.

Dr. Fehér Boglárka gyermekorvos, IBCLC Laktációs tanácsadó

Mazsola Magazin 2011.