Packeta csomagpontra történő szállítás CSAK 990 FT egész JÚLIUSBAN!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Barátunk a mosószóda

Barátunk a mosószóda
mamamibolt
mamamibolt
2022.08.04

Igen hatékony tisztítószer a mosószóda, melyet a pelenkák mosása kapcsán fedeztünk fel, s azóta majdnem mindenhez használjuk és ajánljuk is.

BARÁTUNK A MOSÓSZÓDA

Első kérdések egyike a mosható pelenkák vásárlásakor, hogy mivel mossuk őket, hogyan kezeljük őket. Ilyenkor mindig előkerül az általunk nagyon kedvelt mosószóda, amelyet már az ókorban is használtak, így nem újkeletű, de a vegyipar fejlődésével háttérbe szorult.

A legtöbb bolti mosópor alapja is a mosószóda (nátrium-karbonát) egyéb vegyi anyagokkal kiegészítve, illatanyagokkal turbózva. Mi, a mosható pelenkák világában előszeretettel használjuk a mosószódát a pelenkák mosásához, hiszen a természetes anyag, szikes talajokon vagy vizekben is fellelhető. A bababőrt nem irritálja, így a popsin viselt pelenkákhoz ideális. Aki mosószódára vált, általában marad is ennél a szuper mosószernél. Mert olcsó, zöld és egyszerűen használható több célra is a háztartásunkban.

 Nem újdonság ez, a XI századtól használják itthon az asszonyok mosásra, sziksó néven volt ismert korábban a mosószóda.

Nagyon fontos tényező a mosószóda “zöld” minősítésében, hogy önmagában nem tartalmaz foszfort, ami a vizi élőlényekre ártalmas, lebomlik a vízbe kerülve. A gyártás folyamán sem keletkeznek káros anyagok. Csomagolásakor érdemes a nagyobb kiszerelést keresni, akár vödörben vásárolni és újratölteni. Lehet papírban is kapni, ilyenkor figyelni kell a tárolásra.

A mosószóda könnyen öblíthető, így az összetett szintetikus mosószerekkel ellentétben egyáltalán nem marad a ruhában a mosás után, így nem áll fenn annak veszélye, hogy a bőrön keresztül felszívódjon és allergiás reakciókat váltson ki. Érzékeny bőrűek, ekcémások, dermatitis problémával küzdők is használhatják a mosószódát, mert nem okoz bőrirritációt.

MOSÓSZÓDA HASZNÁLATA

Használhatjuk mosáshoz, takarításhoz és mosogatáshoz is. Sokan még tisztálkodásra is használják.

Használata nagyon egyszerű. Három evőkanál mosószódát egy liter vízben kell feloldani. Ezzel a koncentrátummal a zsírosabb felületeket is megtisztíthatjuk, az erősen szennyezett ruhákat beáztathatjuk mosás előtt.

MOSÁS

A szokásos mosóporadag felét (vagy mosódió mellé) helyettesítsük mosószódával, mert önmagában a szóda enyhe színfakító hatású. Fehér ruhák esetén elegendő csak mosószódát használni. A mosószóda természetes vízlágyítóként is funkcionál, ha kis mennyiségben a mosóporhoz adagoljuk.

Házi mosóport is készíthetünk belőle szappanreszelék segítségével.2 rész mosószóda egy rész mosószappan reszelék keveréke.

Gyapjú és selyem anyagokhoz nem ajánlott.

Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a folttisztító só használatát ajánljuk, erről ITT írtunk korábban.

MOSOGATÁS

Ezzel a természetes mosószódával mosogathatunk is, egy evőkanál mosószódát öt liter forró vízben oldjunk fel, így remek koncentrátumot kapunk. 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat is, de áztatással még jobb eredményt érhetünk el. Enyhén szárítja a mosószóda a kezet, erre érdemes figyelni.

TAKARÍTÁS

A mosószódát zsíroldó hatása miatt használhatjuk a lakás felületein is, a konyhában a tűzhely, mikró, csempe takarítására, a fürdőszobában is bátran. Ehhez erősebb koncentrátumra lesz szükség, 1 evőkanál mosószódát fel fél liter forró vízben kell feloldani, majd ha hűl, öntsük egy szórófejes flakonba, majd a felületre fújva, kicsit állni hagyás után kiválóan tisztít.

A mosószódából folyékony súrolószer is készíthető, szódabikarbóna hozzáadásával még jobb hatást érhetünk el. Ha nem pasztát szeretnénk, akár szárazon is alkalmazható súrolópor formájában, a két szert összekeverve.

Tárolása száraz helyen, főleg ha papír csomagolásban veszitek, bekeményedhet! A vödör is jó választás.

Tisztítószerek a mamamiboltban