Ingyenes szállítás már 20 000 forinttól.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Milovia pelenkák zsírtalanítása

Milovia pelenkák zsírtalanítása
2021.08.01

Időnként érkeznek kétségbeesett levelek, hogy valami nem stimmel a pelenkával, ázik! A Milovia pelusok gyártója a következőket javasolja. Akik kipróbálták, hálásan jeleztek vissza, hogy jéé működött, köszönik szépen. Így közkinccsé tesszük:

Hogy zsírosak-e a pelenkáid…? Könnyen kideríthető az alábbi módszer segítségével: cseppents pár csepp vizet a betétre/külsőre. Ha a folyadék nem szívódik be azonnal, hanem apró cseppekben összeáll a tesztelt felületen, nagy valószínűséggel ezzel a problémával állsz szemben.

Mit tehetsz ilyenkor?

1. A pelenkákat mosd ki kézzel, nagyon meleg (de 60 foknál nem melegebb) vízben, néhány csepp mosószerrel (lentebb megtalálod azokat a tisztítószereket, amelyeket nem ajánlunk a pelenkák tisztításához), majd alaposan csavard ki belőlük a vizet. Ezt követően öblítsd ki – szintén kézzel.
A következő lépés a gépi mosás: színes gyerekruhákhoz használt mosópor mennyiség felével mosd át őket 60 fokon (fontos, hogy a mosószer szappan tartalma 5% alatti legyen).

2. Mosás alatt ellenőrizd, hogy valóban kellően meleg-e a víz, jól melegít-e a géped. Nem eléggé meleg vízben a pelenkák sajnos könnyedén zsírossá válnak, esetleg kellemetlen szaguk is lehet annak ellenére is, hogy frissen mostad őket.

3. Teljes (!) száradás után ismételten ellenőrizd a pelenkáid nedvszívó képességét. Ha ezután is azt tapasztalod, hogy nem szívják elég hatékonyan a nedvességet, ismételd meg a fenti folyamatot.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a zsírosodás megoldhatatlan problémát jelent, és a fenti módszer sem segít – ugyan mindössze két ilyen esetet jelentettek be ezidáig, de mindkettő a mosódió használatához volt kapcsolható. Emiatt azt javasoljuk, hogy ezt a típusú mosószert mellőzzétek, ha a Miloviák tisztításáról van szó.

Kiváló hatásúnak szokott bizonyulni az is, ha a pelenkák minden 3-4. mosásnál legalább 60 fokon kerülnek tisztításra. (Ne feledd, 60 foknál magasabb hőmérsékleten való mosás azonban ellentétes hatást válthat ki, szintén roncsolhatja a pelenkát.)

Nem javasoljuk a mosódión túl továbbá a citromsav és az ecet, illetve a szódabikarbóna használatát a pelenkáink mosása során. Szintén nem ajánlott a szappan, szappanreszelék, glicerin, all in one mosószer (öblítő és mosószer egyben), öblítő használata sem.