Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Milyen babahordozót válasszak?

Milyen babahordozót válasszak?
mamamibolt
mamamibolt
2021.07.27

A babahordozás a babakocsi mellett egy olyan alternatíva, ami egyre elterjedtebb az anyukák körében Magyarországon is, nem véletlen, hiszen sok esetben annyival egyszerűbb megoldás, és a kötődés szempontjából is óriási jelentősége van. Mindamellett, hogy számos gyakorlati haszna van, ez az állandó közelség anya és gyermeke között biztosítja a babának azt a harmóniát, amire mindennél nagyobb szüksége van ebben az életkorban. A számos hordozóeszköz közül azonban nem könnyű feladat kiválasztani, melyik is a számunkra legmegfelelőbb.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha van egy hosszú szövött kendőnk, vagy egy kötős vagy csatos kengurunk (mei tai, SSC), akkor azt egész pici kortól a hordozós kor végéig használhatjuk, amíg a gyerkőc még felkéredzkedik (általában max. 20 kg-ig). Sokan viszont 2-3 hordozóeszközre is beruháznak, s felváltva használják ezeket mindig éppen a legkényelmesebbet választva rövid vagy hosszú távra, télen vagy nyáron, stb. Az is fontos szempont, hogy csak anya hordozza-e a babát, vagy más is.

A helyes, egészséges hordozás alapja, hogy a baba az életkorának megfelelő pozícióban legyen. Sajnos a mai piacon kapható kenguruk többsége nem felel meg ennek az alapvető elvárásnak. Míg pici, addig előre, a hordozó személy mellkasára szokták tenni a babát, majd később hátra. Az, hogy mikor kerüljön hátra a baba, az függ a hordozó személy és a baba testalkatától, méretétől, de olyan 7-8 kg-s babákat már általában könnyebb háton hordozni. Legyen szó azonban elöl vagy háton hordozásról, fontos, hogy a baba lába az úgy nevezett ,,M” lábtartást vegye föl erősen felhúzott térdekkel és finoman terpesztett combokkal. A baba popsija lehetőleg mélyebben legyen, mint a térdei, amelyeket legjobb, ha köldök magasságig emel a kicsi. Ilyen módon csípője enyhén előre billen, a háta begömbölyödik és tehermentessé válik, ezáltal megelőzhetjük a csípőficamot és a még porcos csípővápa helyes tartásban érik meg. Szakmailag ezt a pozíciót ,,FTT”-nek is nevezik (Felhúzott és Terpesztett Tartás) és pontos hajlásszögekkel írják le (90-120°-ban felhúzott és 90°-ban terpesztett combok). Ez a legfontosabb szempont, amit mindenképpen érdemes leellenőrizni, mielőtt kengurut, babahordozót vásárolunk, hogy az adott eszköz tudja-e biztosítani számunkra ezt.

A hordozókendő biztosítja helyes láb- és testtartást, ha pontosan kötjük meg, akkor az mindig a babánk méreteihez illeszkedik. Elöl hordozáshoz hosszabb kendőre van szükség, mivel azt több rétegben is babánk köré tekerjük, mert még nem tartja magát olyan ügyesen. Háton hordozáshoz már elég egy rövidebb kendő is, vagy ha hosszabb kendőnk van, a fölösleges anyagot egyszerűen csak még egyszer körbetekerjük a derekunkon, ha nem akarjuk lecserélni vagy lerövidíteni a kendőnket. Hosszú kendőnek választhatunk rugalmasat, vagy szövöttet. Hátul hordozáshoz azonban már csak a szövött kendők jöhetnek szóba (van néhány kivételes rugalmas kendő, Je porte hosszú kendői, Tricot slen), de alapvetően a szövött kendők készülnek olyan erős anyagból, olyan speciális szövési technikákkal, hogy kibírjanak akár egy 20 kg-s ficergő gyereket is. Ajánlott szövött kendő márkák: BB slen, Hoppediz, Didymos, Ellevill.

Hogy miért választják sokan mégis inkább a rugalmas kendőt az első hónapokra és cserélik le azt aztán egy másik hordozóra ahogy nő a baba? Rugalmas kendővel kötni kezdetben könnyebb, nem kell annyira precízen kötni őket, mit egy szövöttet, ezért kezdőknek nagy könnyebbséget szokott jelenteni, apukák is szívesen felveszik az egyszerűbb kezelhetősége miatt, de természetesen szövött kendővel is ugyan olyan szépen meg lehet tanulni. Ajánlott rugalmas kendő márkák: Close Caboo (amely rugalmas és hibrid is egyben), Manduca Sling, Je porte, Tricot slen. Liliputi.

Sokan pedig a rugalmas kendőt nem is egy újabb kendőre cserélik le, hanem egy csatos hordozóra (SSC), vagy egy kötős mei tai-ra. Ám ezek között is találhatunk viszont olyat is, amit akár születéstől kezdve használhatunk, mivel tépőzárral, újszülött szűkítővel babánk méretére tudjuk állítani. De mi is az a mei tai és SSC, azaz a csatos hordozó? A mei tai ázsiai eredetű hordozóeszköz, kötős kengurunak is szokták nevezni. Egy téglalap alakú anyagból, és négy hosszú pántból áll, az alsó pántokkal először a derekunkra kötjük a mei tait, ezután belehelyezzük a babát, és a fölső pántokkal a vállunkon át körbetekerjük magunkon, keresztezve a baba lábai felett, ezzel biztosítjuk számára a helyes testtartást. Természetesen ezek is ha jó minőségűt vásárolunk, kellően erős, mégis puha anyagból készülnek. Egy jó minőségű mei tai ismérvei: erős, puha mégsem csúszós pántok, bélelt hátrész, precíz pántszögek, jól megválasztott hátméret. Ajánlott márkák: BB-Tai, Hop-tye.

A csatos kenguruk (SSC) annyiban különböznek egy mei taitól, hogy a deréknál lévő két pántot nem kötözzük, hanem egy nagyon erős csattal rögzítjük, utána belehelyezzük a babát, és vállpántjait sem kell megkötnünk, hanem csak belebújunk, mint egy hátizsákba. A pántok méretét utólag álltjuk megfelelően szorosra a rajtuk található szíjak segítségével. Sok családban ez a típusú babahordozó lett a kedvenc, mert ezt apukák, de akár még nagyszülők is egyszerűen magukra tudják venni. A csatos hordozók között is vannak olyanok, amik újszülött szűkítővel már egészen pici kortól használhatók, sokan elöl hordozáshoz azonban inkább rugalmas kendővel kezdenek, ami szépen egyenletesen simul rá a babára, majd pár hónapos kortól váltanak csatos hordozóra. Ajánlott márkák: Manduca, Fizio, Magyarinda, DXgo.

A különböző típusú hordozók ötvözetei az úgy nevezett hibrid hordozók. Ilyen például a közkedvelt Bondolino hordozó. Pántjai megkötősek, de derékpántja egyszerű tépőzáras. Jól párnázott vállpántjai miatt igen kényelmes. De találunk a kendőknél is hibridet, a Close Caboo kendőjét, amely egy rugalmas kendő a megkötés nehézségei nélkül, 2 pár karika segítségével igazítjuk magunkra, egyszerűsége miatt nagy népszerűségnek örvend.

Érdemes még megemlítenünk a karikás kendőket. Újszülött kortól használhatók elöl hordozáshoz, mindaddig, amíg nem bizonyul túl nehéznek a baba, később pedig csípőn való hordozáskor nagyon praktikusak rövid távra. Hosszú távra nem ajánlott a használatuk, mivel csak fél oldalra terhelik a hordozó személyt, de a már két lábon járó, ám sokszor fel-lekéredzkedő nagyobbacskákhoz is ideális. Ez gyakorlatilag egy 1,60 – 2 m-es szövött kendő anyag, egyik végén két fém karikával, amiken vállmagasságban átbújtatjuk a kendő másik végét, és miután beleültettük a gyermeket, a megfelelő szorosságra beállítjuk. Ha ügyesen tudunk varrni a hosszú kendőnkből később varrhatunk 2 rövidebbet, egyet háti hordozáshoz és egy karikás kendőt!

Ajánlott márkák: Hoppediz Ring Sling, BB sling, Pöti.

Részletes tanácsadásért fordulj a Mamamiboltban az eladókhoz (Debrecen Cegléd u. 16.) vagy emailben az info@mamamibolt.hu címen is szívesen segítünk, hogy megtaláld a Számodra és a baba számára minden szempontból a legideálisabb hordozót!