Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Aki sosem használt mosható pelenkát…

Aki sosem használt mosható pelenkát…
2021.08.01

Jól emlékszem, tizenévvel ezelőtt, mikor első gyermekemmel indultunk neki a babázás élményeinek, mennyire örültem a kényelmes és divatos eldobható pelusoknak. Ömlöttek az egyszerű-nagyszerűségéről szóló reklámok, nem volt kérdés, hogy ilyet használunk, csak hogy melyik nagy márkát válasszam.

Jóval később, – még azon is jóval túl, hogy a pelenkáktól háztartási szemetünk mennyisége duplájára nőtt, – megismertem fiatal kismamákat, akik a kényelmes eldobhatóság helyett mosható pelust használtak. Először azt gondoltam; bravó a divatnak, itt egy újabb érthetetlen hóbort.

Aztán lassan megértettem, hogy miért választják egyre többen manapság a mosható textilpelenkát, ami az igazat megvallva egyáltalán nem hasonlít nagymamáink cseh-kockás, régi pelusaihoz.

Az első döbbenet akkor ért, mikor megláttam egy képet egy ücsörgő gyermek mögötti pelushegyről, amely a szobatisztaságig vezető út szennyes-pelenkatermését mutatta.

Belegondolva, gyermekenként naponta 5-8 tiszta pelust számolhatunk, ez szobatisztaságig (2-3 évig) 5-7 ezer db pelus, azaz gyerekenként 1 tonna szennyes pelenka kerül a szeméttelepekre. Ez döbbenetes adat.

A KSH adatai szerint magyarországon a születések száma ~ 93 ezer fő/év. Eszerint minimum 250 ezer pelenkás babánk tisztábatételével évente több, mint 100 ezer tonna szemetet termelünk, csak pelenkával.

A tetemes szemétmennyiség egy része lebonthatatlan vagy nehezen lebomló, környezetkárosító, mert az eldobható pelenka polipropilén gumiból, nedvszívó nátrium-poliakrilát zselével töltött cellulózörleményből, nedvességzáró polietilén fóliákból, ragasztóból, és papírból készül.

A következő döbbenet, hogy a kommunális szilárd hulladékok ártalmatlanítása 70-80 %-ban lerakással történik, tehát a pelus hegység ott hever valahol a természetben. Független ökológusok véleménye szerint – változatlan mennyiségű összhulladék keletkezése esetén – a meglévő szemétlerakók kapacitása maximum 5 évre elegendő.

Ekkor már restelltem magam, amiért annak idején hozzájárultam – két csodálatos gyermekem által – nagyjából 2 tonna feleslegesen termelt szeméttel e helyzethez.

Aztán az is kiderült, hogy anyagilag is jobban jártam volna a moshatóval, hiszen az 5-7 ezer darab pelusért jelenlegi árakon számítva körülbelül 300 ezer Ft-ot fizettem, míg a mosható pelus költségei ennek harmada lett volna.

Amikor megtudtam, hogy a modern mosható pelusok már mindent tudnak, amit az eldobhatóak, de nem tartalmaznak bőrirritáló nedvszívó és egyéb „mű” összetevőket, illetve a velük való foglalatosság nem több napi 10-20 percnél – automata mosógép mellett -, butaságnak éreztem akkori voksomat.

Az eldobható pelenka gyártásához szükséges nagy mennyiségű vízfelhasználás, a jelentős ipari szennyvízképződés és a fehérítési folyamatokból felszabaduló veszélyes dioxin pedig arra sarkall, hogy tudassam mindenkivel, mennyire bánom már, hogy gyermekeimet annak idején eldobható pelusba csomagoltam.

A multi pelenkagyártók biztosan érzékelik a környezeti problémát, mert közülük többen kísérleteznek természetes anyagokból, komposztálható pelenka előállításával. Legutóbbi tanulmányuk szerint több olyan akadályba ütköztek, ami miatt az eldobható-környezetkímélő megoldás még várat magára.

Addig is drága kismamák, – szánva-bánva rossz döntésemet, – kérlek benneteket, hogy vegyétek fontolóra milyen pelust is vásároltok!

A szerző 2 nagy gyerek édesanyja.

Pelenkázzatok egészséggel!

Még több cikk a mamami fórumon