Ingyenes szállítási lehetőség már 20 000 Ft felett. - Debreceni személyes átvétel továbbra is működik!

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Pelenkák kezelése

Pelenkák kezelése
2021.08.01

Mennyire egyszerű és gyors is lehet a textilpelenkázás! Még mindig él sokunk fejében az a kép, hogy nagyanyáink naphosszat álltak a lábas előtt forralva főzve a pelenkákat. No ez már rég nem ilyen. A mosógépek használata már csaknem minden háztartásban természetes, a pelenkák anyagai pedig mérföldeket fejlődtek.

A pelenkák tárolásához szükségünk van egy fedeles vödörre, vagy egy pelenkatároló zsákra, ebben gyűjtjük őket mindaddig, míg össze nem gyűlt egy mosnivaló adag. Az, hogy hány naponta mossuk, attól függ, hogy hány darabos pelenkakészlettel rendelkezünk. Egy biztos, érdemes nem túl sokáig tárolni a szennyes pelenkákat. Kétnaponta ideális a mosási ciklus. Ebbe kerülnek a popsitörlők is.

Az automata mosógépek elterjedésével tulajdonképpen semmilyen többletmunkát nem okoz a mosható pelenkázás egy szimpla mosásnál. A pelenkákat akár be is áztathatjuk pár órára mosás előtt, ehhez használhatunk mosóhálót, amit már előzetesen a szennyes tartó vödörbe tettünk, a hálóval együtt egy mozdulat kivenni a pelusokat, és egyenesen a mosógépbe helyezni. 40-60 fokon mossuk a pelenkákat (kivéve a gyapjú külsőket, ezeket lásd később), a mosószer mellé adhatunk Nappy fresh fertőtlenítőszert egy kanálkával, ugyanígy teafaolajat 2-3 cseppet, ami pedig természetes gombaölő. ÖblÍtőt ne használjunk, mert rontja a pelenkák nedvszívó képességét, másrészt pedig megkíméljük a babát a különböző vegyi anyagoktól. Öblítő helyett lehet mosóparfümöt használni, hogy jó illatúak legyenek a pelusaink.

Sokan attól tartanak, hogy makacs foltokkal kell majd megküzdeni. Ebben nagy segítséget nyújt a papírbetét, amit a pelenkába helyezünk a pelenkabelsőre, így az felfogja a székletet, még a híg anyatejes székletet is, és azt a papírral együtt a Wc-be dobjuk. (Ez a papír gyorsan lebomló anyagból készül, környezetbarát megoldás.) A tiszta pelenkákat egyszerűen kiteregetjük a szárítóra, száradás után pedig már használhatjuk is. Számos pelenkabelső szárítható gépben is.

Vasalni nem szükséges, sőt tilos ezeket a modern pelenkákat. A legjobb fehérítő hatást a levegőn (nem szükséges napos idő) való szárítással érhetjük el. Hasznos folttiszító eszköz a Gall szappan, melynek több verzióját is megtaláljátok a mamamiboltban. Folyékony vagy sima szappan formában, mindenképpen nagyon hatékony és vegyszermentes folttisztító. Foltokhoz a foltsó is remek, melyet a mosószerünkhöz adagolhatunk.

Különösebb odafigyelést a gyapjú pelenkakülsők igényelnek. Ezeket csak kímélő programban vagy kézzel szabad mosni 30 fokon, száradás előtt pedig leápoljuk lanolinnal, hogy elnyerje vízlepergető tulajdonságát. Részletesebben a gyapjú külsőkről itt olvashatsz.

Nedves törlőkendő helyett használhatunk mosható törlőkendőt is, amelyet a pelenkával együtt moshatunk. Ezzel is kevesebb hulladékot juttatunk a környezetünkbe.

Saját tapasztalataink szerint összességében kétnaponta csupán kb. 20 perc többletmunkát igényel a mosható pelenka használata (mosógépbe berakás, teregetés, leszedés). Ennyit pedig igazán megtehetünk a környezetünkért, gyermekeink egészségéért és pénztárcánk kiméléséért.

Ammóniamentesítésről, fertőtlenítésről itt olvashatsz.