Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Baba-Mama Blog
Népszerű témáink
Babakelengye
Fogzás
Hordozás
Kölcsönzés
Könyv
Nevelés, játék
Pelenkázás
Szülés
Születés
Várandósság
Zero Waste
Szűrés törlése

Milyen a jó játék kisgyermekkorban?

Milyen a jó játék kisgyermekkorban?
2021.08.01

Vekerdy Tamás arra a kérdésre, hogy a gyerekek életének első öt évében mit tart a legfontosabbnak, a következőket válaszolta legutóbbi előadásában, a debreceni Lovardában:

- Azt, hogy érzelmi biztonságban érezve magukat örömmel tudjanak játszani és sokat mozogjanak jó levegőn. A játék ne játékos tanulás és fejlesztő játék legyen, hanem szabad játék. Például ne is javítgassuk például a gyerek beszédét. Csak: adjunk jó mintát. A kisgyerek tanulásának egyetlen hatékony formája a spontán utánzás, akkor és azt utánoz, amikor és amihez kedve van.

Így hozza létre egyik legnagyobb szellemi teljesítményét, amihez hasonlóra későbbi életében már általában nem lesz képes: nem nyelvről indulva megtanul egy egész anyanyelvet. Éppen ezért: az óvodának nem az a feladata, hogy előkészítse a gyereket az iskolára, hanem az, hogy az óvodáskorú gyerek számára érzelmileg biztonságos, sok mozgásra és játékra lehetőséget adó, mindennapi mesével is anyanyelvet fejlesztő környezetet biztosítson."

 "A kisgyerek tanulásának egyetlen hatékony formája a spontán utánzás"

Na de milyen játékokkal, erre a kérdésre kerestük és keressük folyamatosan a választ.

Egyszerűség mindenek előtt

A szakember szerint ugyanakkor a legjobb játékok egyben a legegyszerűbbek is. Egy fahasáb például fektetve lehet hajó és mozdony, állva pedig akár egy király is – vizualizált Vekerdy, kiemelve: a gyermek ezekben az esetekben kivetíti belső képeit az adott tárgyakra. Hangsúlyozta azt is, a kép kivetítése annál könnyebb, minél egyszerűbb, letisztultabb egy játék. Emellett természetesen – folytatta – a gyermekek állandó vágya ugyanolyat kapni kicsiben, amit a felnőtteknél nagyban lát. Mint fogalmazott, a másik végletet az apró kidolgozású hasonmások jelentik, mint például egy végletekig kidolgozott babaház.

Vekerdy Tamás szerint a kisgyerekek elsődleges játékai közé a labda - el lehet lökni, gurul, utána is mászik -, a rongybaba, a homok és a víz tartozik. Hozzátette azt is, hogy a piciket lenyűgözi minden, amit saját maguk készíthetnek el, legyen az bármennyi is egyszerű, mint például egy gallyakból összekötött tutaj, de szintén nagy élménynek számít a közös munka, például nagymamával a tésztagyúrás. A gyermekpszichológus kitért a legóra is, amit zseniális találmánynak nevezett. Véleménye szerint a legnagyobb értéke az volt, hogy bármit ki lehetett rakni belőle, nemcsak azt, amit a leírás megmutatott. Mint folytatta, a mai legók jó része már automatizált és motorizált, így sokat veszített a kreatív részéből.

A fejlesztő játékokról Vekerdy úgy fogalmazott, vigyázni kell velük, ugyanis leállítja a gyermek fejlődését. A magyarázat egyszerű: a gyermek kizárólag akkor élvezi a játékot, ha eközben endorfint termel, azonban ”kötelező feladatoknál” a boldogsághormon termelése leáll.

Mi itt a Mamamiboltban törekszünk az egyszerű játékok, Waldorf játékok népszerűsítésére.

A gyerekeket alapvetően az őket körülvévő világ alakítja, érdekli. Éppen ezért rendkívül fontos, milyen játékok között tölti élete első éveit. A felnőttek titokzatos világa minden kisgyereket érdekel, az utánzás, a szerepjáték, amelynek fontos része a babázás, nagyon hamar elkezdődik. A Waldorf-játékok általános jellemzői a környezetkímélő, természetes alapanyagok használata. Az ilyen játékok egyrészt sokkal inkább fejlesztik a gyerekek érzékelését, mint a műanyag kínai vackok: mennyivel más érzés egy puha, hajlékony, kedves arcú babát ringatni, mint egy darab merev műanyagot! Fontos szempont, hogy esztétikai érzékük is fejlődjön a gyermekeknek. Minőségi alapanyagok, lehetőleg természetes eredetűek, környezetbarát festékekkel kezelve, egyszerű kialakiítás jellemzi ezeket a játékainkat. 

Szeretjük a fa, textil alapanyagokat, a kézzel készült termékeket. Krétákból például a méhviasz krétákat ajánljuk, melyeknek pigmentáltsága igazi színélményt nyújt, természetes méhviaszból készültek és a legkisebbeknek is bátran odaadható. (Stockmar termékek)

A Waldorf jellegű babákról itt olvashatsz többet: BABÁK

GRIMMS JÁTÉKOK